Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Piimafoorum 2022: piimatoodete varustuskindlus on prioriteet number üks (2022-04-07 09:00:47)

7. aprillil toimuv Piimafoorum 2022 "Rahvusvaheline kaubandus" keskendub Eesti piima ja piimasaaduste ekspordivõimaluste kaardistamisele olukorras, kus kõik piimakarja kasvatamise ja piimatööstusega seotud sisendhinnad on püsivas muutuses.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna esinaine Pilleriin Puskar toonitas, et senist piimandussektori edulugu ohustavad sööda ja energiahindade ohjeldamatu tõus ja pidev palgasurve. "Läbimõeldud, kiired otsused söödavarumise hooajaks saavad määravaks piima tootmise potentsiaalile ja tasuvusele. Mida vähem piimafarm sõltub ostusöötadest seda suurem on kontroll oma ettevõtte üle. Täna ei ole küsimus söötade hinnas vaid ka üha enam nende kättesaadavuses," kinnitas Puskar. "Olukorras kus Euroopa osade riikide toiduainete varustuskindlus on küsimärgi all ja poodides haigutavad pooltühjad piimatoodete letid, on eriti oluline, et Eesti piimandussektor toimiks tõrgeteta ja suudaksime enda tarbijate ootusi täita."


Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar ütles, et tänavune piimafoorumi teema: rahvusvaheline kaubandus puudutab meie põllumajandusettevõtteid väga otseselt iga päev. "Majanduses oleme viimasel ajal käinud ühest kriisist teise ning pikad tarneahelad on näidanud, kui haavatavad me oleme väiksemategi turutõrgete korral ja kui sõltuvad me oleme teistest riikidest," sõnas Lindsaar. "Mõnel juhul saab ettevõte teha ümberkorraldusi tootmises, näiteks sõja tõttu ilmnes, et osad toidupakendid tulid Ukrainast, need saab küll asendada mujalt sisse tarnitavate materjalidega, aga hinnad on kõrgemad ja tarneajad mitu kuud pikemad. Samas väetise pakkumisi turul napib ja kõrged hinnad selles segmendis paneb põllumehe raskete valikute ette. Kokkuvõttes kergitab kõik see juba praegu hindasid. Mis sügisel saab seda ei oska keegi täpselt prognoosida."


Piimanduse tulevikust Euroopa Liidus räägib Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadi loomsete saaduste üksuse juht Carlos Martin Ovilo. Rahvusvahelise piimaturu arenguid analüüsib selle valdkonna Euroopa juhtiv analüütik Christophe Lafougere (GIRA).


Piimafoorumil võtavad sõna valdkonna juhtivate ettevõtete juhid: Joakim Helenius (TCNA OÜ nõukogu esimees), Valdis Noppel (Saaremaa Piimatööstus AS), Ülo Kivine (Nordic Milk OÜ), Maido Solovjov (Valio Eesti AS).


Lisaks astub üles Talumeiereide Liidu juhatuse liige Mirjam Pikkmets (Mätiku talumeierei), Vabariigi Presidendi majandusnõunik Kaspar Oja, Maaeluministeeriumi asekantsler Siim Tiidemann ja Eesti Maaülikooli vanemteadur Ants-Hannes Viira.


Piimafoorum 2022 toimumiskoht: ESTONIA Resort Hotel & Spa KONVERENTSIKESKUS (A.H. Tammsaare pst 6, Pärnu).
Foorumilt toimub ka videoülekanne.





Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.