Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Selgunud on Tartu Ülikooli akadeemilise testi tulemused (2022-04-07 08:23:28)

Üle kahe aasta korraldas Tartu Ülikool taas kevadise akadeemilise testi, millega on võimalik tagada endale koht ülikoolis enamiku bakalaureuseõppekavade alusel. Testil tuli end proovile panema rekordarv kandidaate.

Akadeemilist testi tegi sel kevadel 2568 kandidaati - rohkem kui kunagi varem. Neist 541 tegid testi tulemusele, mis tagab neile võimaluse alustada sügisel õpinguid Tartu Ülikoolis. Huvi kasvu taga võib näha eeskätt meditsiiniteaduste valdkonna vastuvõtutingimuste muudatusi. Kui viimastel aastatel on akadeemiline test olnud kohustuslik sisseastumiseksam hambaarstiteaduse ja psühholoogia erialal, siis sel aastal peavad selle sooritama ka kõik arstiteaduse ja proviisoriõppe kandidaadid. Oma rakenduskõrgharidusõppe vastuvõtul kasutab Tartu Ülikooli akadeemilist testi nüüd ka Tartu Tervishoiu Kõrgkool.

Umbes kolmveerand testitegijatest (1910) olid gümnaasiumi lõpetavad noored. Koha ülikoolis tagas neist endale 435. Testil osales 26% kõigist tänavustest abiturientidest.

Kõik, kes on saanud akadeemilisel testil vähemalt 65 punkti, on uuel õppeaastal oodatud Tartu Ülikooli, kusjuures nad võivad valida enamiku bakalaureuseõppekavade seast. Õppekava valiku tegemiseks on aega juuni teise pooleni, mil tuleb esitada sisseastumisavaldus. Kui testitulemus on alla 65 punkti, saab ülikooli kandideerida suvel riigieksamite või sisseastumiseksamite alusel.

22. aprillil saavad testi teha need 50 kandidaati, kellel jäi 2. aprillil haigestumise tõttu testile tulemata. Lisaks toimub akadeemiline test 4. juulil arstiteaduse, hambaarstiteaduse, proviisori ja psühholoogia õppekava kandidaatidele, kes nüüd testi ei teinud.

Sel aastal kasutati akadeemilise testi tegemisel esimest korda adaptiivset meetodit, mis võimaldas anda kandidaadi võimekuse kohta täpsema hinnangu varasema kolme tunni asemel juba ühe tunniga. "Adaptiivse testi loogika on seotud psühhomeetrilise mõõtmisega, täpsemalt tugineb see üksikvastuste teooriale. Eestis ei ole adaptiivset testi seni laialdaselt kasutatud, kuid mujal maailmas on see rohkem levinud," selgitas akadeemilise testi komisjoni esimees Gerli Silm. Tartu Ülikooli partneriks testi korraldamisel oli Ameerika Ühendriikide ettevõte Assessment Systems, kes ongi spetsialiseerunud psühhomeetrilisele testimisele.

Adaptiivses testis on iga järgnev küsimus seotud eelmisele küsimusele antud vastusega. Kui ülesanne on lahendatud õigesti, on järgmine ülesanne keerukam, vale vastuse korral aga lihtsam. Sellest, kui keerukaid ülesandeid on testitav võimeline lahendama, tuletataksegi statistilise mudeldamise vahendite abil testi tulemus.

Sel aastal oli adaptiivne test vaid eesti keeles. Venekeelses testis kasutati senist meetodit ja selle tulemusi korrigeeriti kummaski keeles tehtud testide keskmise soorituse põhjal.

Tartu Ülikool on korraldanud kevadist akadeemilist testi parimate üliõpilaskandidaatide vastuvõtuks alates 2017. aastast. Sel aastal saab eduka testitulemusega õppima asuda 33 õppekava alusel. Nimekiri õppekavadest on üleval Tartu Ülikooli veebilehel ut.ee/akadeemiline-test.

Akadeemilise testi tulemused on üleval sisseastumise infosüsteemis.



Allikas: Tartu Ülikooli uudis


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.