|
Leivanädalast lähemalt
(2004-10-08 20:43:31)
| Viinakuu esimene nädal kannab tänavu leivanädala nime. Selle üleriigilise ettevõtmise juhtlause kõlab järgmiselt: «Rukkileib meie laual on terviseks.»
Leivanädala algatas 1998. aastal ja on selle eestvedajaks siiani Eesti Leivaliit.
Toitumisuuringute andmetel tarbib üks inimene leivatooteid keskmiselt 80 g päevas. Leib ja teraviljatooted peaksid spetsialistide arvates moodustama aga peamise osa toidust, rukkileib soovitatavalt vähemalt 200 g päevas.
Piisav kogus neid tooteid tasakaalustab toitumist ning kindlustab organismi vajaliku hulga kiud- ja mineraalainetega. Nii väheneb ka söömisest tingitud krooniliste haiguste teke.
Kahjuks on mitmeteski söögikohtades leib eraldi hinnaga, mis vähendab tema toidukõrvast tarbimist.
Eesti Leivaliidu tegevdirektori Urmas Nurga sõnul tuleks leiva tutvustamisel panna põhirõhk just noortele, sest täiskasvanute toitumusharjumused on juba väljakujunenud. Temale kuulub ka lause: «Kui Eestis on olemas koolipiima projekt, siis miks ei võiks kunagi tulevikus olla ka koolileiva projekt».
Seekordse leivanädala lõpuakord antakse pühapäeval kell 11 Põlva Evangeelses Luterlikus Kirikus jumalateenistuse ning leiva õnnistamisega. Kell 13 järgneb Põlva kultuurikeskuses vigurleibade tegemise võistlus, leibade degusteerimine jms.
Allikad:
Eesti Leivaliit
Roheline Värav. | |
|