Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeerium ja Keskkonnaamet tutvustasid ümarlaual linnustiku kaitse plaane (2022-03-21 09:01:54)

Paljude linnuliikide arvukus on ajapikku vähenenud. Põhjused, miks paljude linnuliikide arvukus väheneb ja millised meetmed aitaksid seda trendi muuta, vajavad teaduslikku lähenemist. Keskkonnaministeerium ja Keskkonnaamet tutvustasid huvigruppidele ümarlaual oma prioriteete, millest Keskkonnaamet pesitsusrahust kinni pidamise kontrollimisel peaks lähtuma.

Keskkonnaminister Erki Savisaar peab raierahu pidamist oluliseks. "Sama meelt on ka suurem osa erametsaomanikke, kes hoiduvad lindude pesitsusajal metsatöödest. Seda kinnitavad avaliku arvamuse uuringud," rääkis Savisaar. "Enamik metsaomanikke on looduse sõbrad, hindavad elurikkust ning ei lähe metsa eesmärgiga linde tahtlikult tappa," lisas Savisaar.

Keskkonnaministri kinnitusel on igati loogiline ja lindude heaolu silmas pidades hoida raierahu looduskaitsealadel. RMK jätkab linnurahu traditsiooni kõikides riigimetsades ka sel aastal, pikendades seda juunikuu lõpuni.

Keskkonnaminister tõdes, et praegu kehtivas looduskaitseseaduses on vajakajäämisi ja seadus ei ole Euroopa linnudirektiivi mõttega kooskõlas. "Direktiiv hõlmab nende liikide kaitset, hoidmist ja kontrolli. Direktiivi kohaldatakse lindude, nende munade, pesade ja elupaikade suhtes.

Samas öeldakse, et liikmesriigid võtavad vajalikud meetmed osutatud liikide arvukuse hoidmiseks tasemel, mis vastab eelkõige ökoloogilistele, teaduslikele ja kultuurilistele nõuetele, arvestades samal ajal majanduslikke ja puhkeaja veetmisega seotud vajadusi, või nende liikide arvukuse kohandamiseks vastavalt sellele tasemele," selgitas Savisaar ja rõhutas, et direktiiv räägib linnustikust, mitte konkreetsest isendist.

Loomulikult on lindude tahtlik tapmine ja häirimine või nende munade ja pesade tahtlik hävitamine keelatud," ütles keskkonnaminister.

"Lindude kaitseks on oluline piirata inimeste sekkumist looduses kõige tundlikumal ajal ja keskenduda pesade hävitamise ja kahjustamise ning lindude häirimise vältimiseks esmajärjekorras sellistes kohtades, kus sellel on linnustikule kõige suurem mõju," tutvustas keskkonnaminister selle aasta raskuspunkti linnurahu järelevalves.

Keskkonnaameti peadirektori Rainer Vakra sõnul on sel aastal leitud lahendus, mis arvestab nii metsalinnustiku kaitsega kõige linnurikkamates metsades kui ka metsamajandajate ja energeetikasektori vajadustega. "Tahame, et võimalikult palju linde oleks kaitstud, ja seepärast ei lähtu me sel aastal mitte kaebajate aktiivsusest, vaid keskendume lindude arvukusele vanemates metsades ja kaitstavatel aladel," selgitas Vakra.

"Lähtume meie spetsialistide koostatud haudelindude asustustiheduse maatriksist ning pesitsusrahust kinni pidamise kontrollimise juhendist, millega saab alates esmaspäevast tutvuda Keskkonnaameti kodulehel. Meie klienditeenindus on ka alati valmis abivajajaid nõustama," lisas Vakra.

Keskkonnaministeerium kutsub kokku töögrupi, mille eesmärk on kaardistada tänase õigusliku linnukaitse raamistiku kitsaskohad ja olemasolevad seireandmed ning hinnata täiendava seire ja inventuuride või uuringute vajadust. Kui täiendavad uuringud osutuvad vajalikuks, siis koostab komisjon lähteülesanne teaduslikule tööle, mis hindaks metsade eluringiga, näiteks metsastamine, taasmetsastamine, metsakasvatuslikud tööd, uuendusraied, seotud muutuseid metsalindude arvukuses. Eesmärk on välja selgitada need aktiivsed meetmed, mis tagaksid eelkõige paiksete lindude arvukuse positiivsed trendid.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.