Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aed-harakputk puhastab organismi (2007-04-29 06:20:45)

 

Aed-harakputk on vitamiinirikas maitsetaim, mis puhastab organismi ja kiirendab ainevahetust…

Aed-harakputk (Anthriscus cerefolium) on sulgjate liitlehtedega kuni 70 sentimeetri kõrguseks kasvav taim sarikaliste sugukonnast, tema õied on väikesed ja valged, kirjutab Pärnu Postimees.

Värsked lehed on meeldiva nõrga aniisitaolise maitsega, kuivatades ja kuumutades aniisi maitse väheneb.

Kasvutingimuste ja mullastiku suhtes aed-harakputk nõudlik ei ole. Väetamisega tuleb olla väga ettevaatlik, sest taimel on omadus liigse rammukoguse peale oma värvi muuta.

Taime seemned võib kevadel juba varakult külvata kas mulla pinnale või katta 0,5sentimeetrise mullakihiga. Jälgida tuleb, et seemned läbi ei kuivaks. Eelistab otsekülvi, ei armasta ümberistutamist. Mõnel soodsal talvel võivad taimed väljas ka talvituda.

Aed-harakputke sobib kasvatada konteineris või rõdukastis, kuid tuleb jälgida, et muld oleks ühtlaselt niiske. Kuiva mulla puhul läheb taim kiiresti õitsema ja lehesaak jääb väikeseks. See on hea taim kasvatamiseks poolvarjulises kohas.

Aias on hea kaaslane salatitele ja redistele.

Harakputk sisaldab rohkesti C-vitamiini, karotiini ja magneesiumi. Kiirendab ainevahetust ja puhastab organismi. Kuumutatud toidule lisatakse lauale andmisel.

Toidus kasutatakse sarnaselt peterselliga. Lisatakse salatitesse, suppidesse, kartuli-, seene- ja juurviljatoitudesse.

Seenesalat
300 g soola- või marineeritud seeni, 1 väike sibul või porru, 2 marineeritud kurki, ½ dl majoneesi, ½ dl hapukoort, ½ dl hakitud harakputke.

Liialt soolased seened leotada ja nõrutada. Salatiained hakkida peeneks ja segada hapukoore ja majoneesiga. Maitsestada vajadusel soola, suhkru ja vähese pipraga. Sobib nii võileivakatteks, röstsaiale kui iseseisva roana koos keedetud või ahjukartulitega.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 28.04.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.