Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) toiduohutuse hübriidkonverents "Luubi all on mikromaailm" toimub 10. veebruaril 2022 Tallinnas, Nordic Hotel Forumis (Viru väljak 3, Tallinn) konverentsikeskuse SIRIUS saalis ja videoülekandega.
Konverentsil on võimalus osaleda nii koha peal kui vaadata veebi teel ülekannet. Otseülekanne hotelli konverentsikeskuse Siriuse saalist algab 10. veebruaril kell 10.
Veebi teel osalemiseks palume ennast kirja panna 8. veebruarini (https://epkk.ee/10-02-2022-epkk-toiduohutuskonverents-luubi-all-on-mikromaailm/). Konverentsil osalemine on tasuta.
Tänavune toiduohutuse konverents toimub juba kuuendat korda. Hübriidkonverentsil "Luubi all on mikromaailm" keskendutakse silmaga nähtamatutele mikroorganismidele, keda leidub triljonites meie ümber ja miljardites meis endis. Mikroorganismidel on tuleviku terviseteenuste ja jätkusuutliku toidutootmise seisukohalt oluline roll. Eestiski on välja aretatud mitmeid baktereid, mis toetavad inimese toitumist või tõstavad loomasööda toiteväärtust. Konverentsil astuvad üles teadlased ja oma ala eksperdid Eestist ja mujalt, kes räägivad kestlikust toidusüsteemist, mikrobioloogilistest väljakutsetest toidutootmises, hügieenist, mikrobioomist ning tulevikutoidust.
P Ä E V A K A V A
Moderaator: Rain Kuldjärv, Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse suuna "Funktsionaalsed toidud ja joogid" juht
10.00 - 10.15 Konverentsi avamine ja tervitused - EPKK juhatuse liige Meeli Lindsaar
I osa Luubi all on geenid
10.15 - 13.15
Hirmufaktor "GMO" - Hannes Kollist PhD, Tartu Ülikooli molekulaarse taimebioloogia professor
Geneetiliselt muundatud toidu tulevik - Sigrid Bratlie, NCE Heidner Biocluster, geenitehnoloogia projektijuht
Mikrobioomi tähtsus tuleviku toidus - Karen Hooper, Tony Blair Institute for Global Change, teaduse ja innovatsiooni valdkonnajuht
13.15 - 14.00 Lõuna
II osa Luubi all on mikroorganismid
14.00 - 16.30
Kes elab meie sees? Maailm nimega mikrobioom - Jelena Štšepetova PhD, Tartu Ülikool ja BioCC OÜ vanemteadur ning Marika Mikelsaar, Tartu Ülikooli emeriitprofessor
Hügieeni roll ja tulevik - Epp Songisepp PhD, BioCC vanemteadur
Kestliku toidusüsteemi olemus - Anneli Tuvike, Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonnajuhataja asetäitja
*Korraldajal on õigus teha päevakavas muudatusi
NB! Vastavalt piirangutele saavad konverentsikeskuses osaleda üksnes vaktsineerimiskuuri läbinud ja/või COVID-19 haiguse läbipõdenud inimesed vastava tõendi esitamisel.
Konverentsikeskuse saalidesse on paigaldatud mobiilsed viirusetõrjeseadmed Soome firmalt Genano. Seadme abil eemaldatakse õhust igas suuruses osakesed, sealhulgas nanoosakesed ja õhk puhastatakse kõikidest bakteritest ning viirustest. Täiendava usaldusmeetmena pakutakse külalistele Eestis loodud kaelaskantavaid õhupuhasteid Respiray (30 seadet), mis puhastavad UV-kiirguse abil 99% sissehingatavast õhust.
Osalemine on kõigile TASUTA. Konverents toimub MAK 2014-2020 meetme "Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas" toidu ja toiduohutuse valdkonna raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).
Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja pressiteade