Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pärnumaa saab viis uut kaitseala (2007-04-26 15:09:16)


Neljapäeval, 26. aprillil kiitis Vabariigi Valitsus heaks viie uue kaitseala moodustamise Pärnumaale, lisaks kinnitati Saaremaal asuva Teesu ja Ida-Virumaal Udria kaitseala eeskirjad.

Pärnumaa uued looduskaitsealad on Lähkma, Kalita, Kergu, Madissaare ja Vaiste. Neist nelja esimese moodustamiseks tehti ettepanek Taani-Eesti koostööprojekti “Eesti metsakaitsealade võrgustik” lõpparuandes.

“Lähkma looduskaitseala moodustatakse Surju vallas Pärnumaa idaosa segametsades olevate jänesekapsa-mustika kasvukohtade kaitseks. Kalita kaitseala asub Saarde vallas ja on moodustatud rabastuvate metsade, angervaksa ja karusambla kasvukohtade kaitseks. Kaisma ja Vändra vallas asuv Kergu kaitseala on soo- ja soovikumetsadekaitseks. Koonga vallas Rabavere ja Tarva külas asuv Madissaare kaitseala puisniitude ja angervaksa kasvukohatüübi segametsade kaitseks,” tutvustas uusi looduskaitsealasid Pärnumaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialist Nele Saluveer.

Varbla vallas Vaiste kaitseala moodustamiseks tehti aga ettepanek Pärnu maakonnaplaneeringus, et kaitsta sealseid kinnikasvavaid järvi koos neid ümbritsevate soode ja puutumata metsaga.

Pärnumaa viie uue looduskaitseala kogupindala on üle 900 hektari, valdavalt on tegu riigimaaga. Kaitsealade valitseja on Pärnumaa keskkonnateenistus ja kaitse korraldajaks Riiklik Looduskaitsekeskus. Määruse jõustumisele järgneb erinevate maamaksumäärade
kinnitamine, mis tulenevad kehtestatavatest majanduspiirangutest.

Veel kinnitas valitsus Saaremaal Kihelkonna vallas Kallaste ja Kehila külas asuva Teesu looduskaitseala kaitse-eeskirja ja Ida-Virumaal Vaivara vallas asuva Udria maastikukaitseala kaitse-eeskirja. Haruldaste taimeliikide (nt alpi võipätakas) kaitseks moodustatud ala Teesul oli varem ajutise kaitse all. Udria maastikukaitseala oli aga juba 1939. aastast osaliselt kaitse all. Selle eesmärk on kaitsta Perjatsi oja ja Narva-Jõesuu linna vahele jäävat klinti, pangaaluseid kooslusi, püsitaimestikuga liivarandu, metsastunud luiteid ja muid väärtusi.

Lisainfo: Nele Saluveer, Pärnumaa keskkonnateenistuse peaspetsialist, 447 7374.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 26.04.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.