Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks muru sammaldub? (2007-04-22 08:10:28)


Samblik ja sammal edenevad sellisel kasvukohal, kus on liigniiskus, õhuvaene pinnas, happeline ja toitainevaene muld ning vähe päikesevalgust. Sambla ja sambliku tõrjeks tuleks esmalt püüda vähendada nimetatud tegureid. Ainult väljakraapimine levikut ei piira. Kui põhjust ei likvideerita, ilmub nuhtlus uuesti.

Aiataimed vajavad kasvuks see-eest õhurikast, päikesele avatud, parasniisket, nõrgalt happelist või neutraalset ning toitainerikast mulda.

Sambliku vastu võitlema asumisel tuleks kõigepealt liigvesi ära juhtida, seejärel päikesevalguse ligipääsemiseks võimaluse korral puuoksi harvendada ning mullapinda õhustamiseks kobestada. Sellega töö veel ei piirdu.

Sambla ja samblike kasvu lõplikuks seiskamiseks tuleks kasutada ka kemikaale. Sobib näiteks Samblanäks, mille koostises on kiirelt toimiv lämmastikväetis – kaltsiumnitraat. Selle ühendi eeliseks teiste lämmastikväetiste (karbamiid, ammooniumnitraat) ees on see, et ta vähendab mulla happesust. Sambla lõplikuks hävitamiseks on Samblanäksi koostises glükool, mis ei ole inimesele mürgine, kuid pärsib lihtsama ehitusega taimede - vetikate ja sammalde - arengut, kõrgemate taimede kasvu ta ei sega. Tavaliselt sisaldavad samblaeemaldid raud- või vaskvitrioli, mis on mürgised. Pealegi jätab raudsulfaat kividele ja teeplaatidele inetu roostekorra.

Sammalt ja samblikku saab edukalt tõrjuda ka aianduskauplustes müüdava ammoonium- ja raudsulfaadi seguga Sammalpois. See on tegelikult muru eriväetis, mis aitab puhastada muru samblikest. Väetise kasutamisel alaneb lühikeseks ajaks järsult mulla pindmise kihi pH. Samblik ei talu kiireid pH muutusi ja tõmbub pruuniks. Samal ajal ergutab väetises sisalduv lämmastik muru head kasvu kevadel. Väetis puistatakse kevadel või suvel sammaldunud kohtadesse ja lastakse mõni päev mõjuda. Pruunistunud samblik riisutakse maapinnalt ära. Kuna preparaat sisaldab rauda, võib ta näiteks kõnniteeplaatidele sattudes roosteplekke tekitada. Seetõttu tuleb väetist väga ettevaatlikult laotada ning hoiduda selle sattumisest kividele.

Samaks otstarbeks võib mõnest kauplusest leida vahendit nimetuse all Mosstopp samblaeemaldi.

Loe lisaks muru kohta…

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.