Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
2021. aasta lind kuldnokk ehk teadusliku lindude märgistamise alusepanija (2021-12-30 18:18:13)

Aasta hakkab lõppema ja loetud päevade pärast vahetub ka aasta linnu tiitlikandja. Tänavu on selleks olnud kuldnokk. Vaatame üle, milliseid põnevaid andmeid leidub Keskkonnaagentuuri Matsalu rõngastuskeskuse arhiivides kuldnoka kohta.

Kuldnokad on rändlinnud, kes veedavad talved soojema kliimaga piirkondades. Seda infot aitab meil hankida lindude rõngastamine, mis annab olulist teavet nii linnu elu kui ka tema liikumiste kohta.

Rõngastusandmete alusel on teadaolevalt Eestist pikima rände sooritanud isend rõngaga H 66162. Märgistuse sai ta 1977. aasta maikuus Pärsti vallas Viljandimaal. Linnuhuvilised kohtasid teda uuesti sama aasta detsembris Hispaania loodeosas Monforte de Lemoses, olles läbinud linnulennult 2872 kilomeetrit.

Vanim kuldnokk

Hispaanias "puhkajaid" on leitud veelgi. Näiteks 1990. aastal Are vallas rõngastatud (H 209331) kuldnokk leiti sama aasta detsembris Hispaania põhjaosas Navarras (2552 km).

Kui kaua võiks selline lennureis aega võtta? Ka sellele aitab valgust heita lindude rõngastamine. Kuldnokk rõngaga H 110, kes rõngastati Penijõel 27. oktoobril 1970. aastal, püüti juba 16 päeva hiljem kinni Belgias Middelkerkes, olles läbinud selleks hetkeks 1570 kilomeetrit. Seega teeb see rände keskmiseks kiiruseks 98 kilomeetrit päevas.

Rõngastusandmed aitavad pilku heita ka sellesse, kui vanaks linnud elavad. Vanim Eestis kindlaks tehtud kuldnokk kandis rõngast H 1808. Lind sai rõnga 4. juunil 1971. aastal Ruilas ja langes küttimise ohvriks 18. veebruaril 1981. aastal Kreekas Axiose jõe deltas Thessaloniki lähedal. Küttimise ajaks oli linnu vanuseks 9 aastat 8 kuud.

Vanim elusalt püütud lind (H 240039) rõngastati Pärnumaal Sauga vallas Kiisa külas ja püüti ning vabastati Tessinis, Mecklenburg-Vorpommerni liidumaal (Saksamaal), tema vanuseks oli sel hetkel umbes 9 aastat ja 5 kuud.

Lõpetuseks võib põneva faktina mälumänguritele mainida, et maailma esimene rõngastatud lind oli samuti kuldnokk, kes rõngastati 5. juunil 1899. aastal Hans Christian Cornelius Mortenseni poolt, Viborgis Taanis. Ta kandis auväärset rõngast Viborg 1.Seda kuupäeva peetakse maailmas konsensuslikult teadusliku märgistamise alguseks.

Matsalu rõngastuskeskus koordineerib lindude ning nahkhiirte märgistamist kogu Eestis. Keskusesse kogutakse andmed kõigi Eestis rõngastatud lindude kohta, samuti leitud rõngaste kohta.

2022. aasta lind on metskurvits. Eesti Ornitoloogiaühing on aasta lindu valinud alates 1995. aastast. Varasemate aastate tiitlikandjatega saab tutvuda siin.

Kuldnokkade ränderekordid leiab järgmiselt kaardilt.

Uuri lähemalt 2021. aasta linnu kohta Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt.



Allikas: Keskkonnaagentuuri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.