Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aprill aias: valmista muru suveks ette, puhasta bassein ja vaata üle aiakamin (2007-04-20 07:12:16)

 

Aiarajatised suveks korda:

 

Aiakamina praod tuleks enne grillihooaega parandada, basseinid puhastada ja aiaskulptuurid üle pesta.

Iga aiapidaja teab, mis on esimene kevadtöö – loomulikult talvega kogunenud prahi koristus. Aprillis tuleks kindlasti kohendada ka muruplatsi ja grillinurka ning puhastada veesilmad.

Kui lumi on sulanud ja maa tahenenud, pühib korralik aiapidaja puhtaks teed-rajad ja isteplatsid, korjab kokku talvetuultes murdunud oksad. Kui oksi põletada pole lubatud (sellekohane kord on omavalitsustes erinev), soovitab Räpina aianduskooli dendroloogiaõpetaja Andres Vaasa hekseldada peenemad oksad kompostrisse.

Peenrail tuleb ära lõigata püsikute kuivanud varretüükad. Lilli soovitab Andres Vaasa väetada siis, kui öökülmaoht on möödas – muidu ergutaksime neid kasvatama õrnu rohtseid võrseid, mis võivad külmaroaks saada. Kui osa taimi on talvel peenrast üles kerkinud, vajuta need tagasi.

Muruomanikel on aeg tasandada mutimullakuhilad, külvata tasandatud pinnale muruseemet ja rullida. Ilmade soojenedes soovitab Andres Vaasa rohetama hakkavat muru väetisega kosutada.

 

Aias ootab nõudepesu

 

Kui basseinid ja veesilmad on veel korda tegemata, siis on viimane aeg need puhastada, pesta ja uus vesi sisse lasta. Kilebassein tuleks üle kontrollida – kas see ikka vett peab. Kui veesilma ehib aiaskulptuur, tuleks sellelegi korralik pesu teha.

Üle vaatamist vajab ka aiakamin – talvel tekkinud praod tuleb enne grillihooaega kindlasti ära parandada.

Kui on ehitatud paikne kivist aiagrill, siis tuleks vaadata, ega lumetu talve pakane ole maad kergitades ehitist lõhkunud.

Andres Vaasa rõhutab, et tulekolded ei tohi mingil juhul paikneda okaspuude lähedal. "Okaspuuvaik võtab kergesti tuld. On juhtunud, et tuli hävitas lõkkeplatsi ligidal asunud kauni kuuseheki."

 

Mida aprillis istutada?

 

Kes soovib oma aeda istutada lehtpuid ja -põõsaid, siis selleks on aprill hea aeg. Kuusehekki on aga veel vara istutada – kuuse juurutamiseks on vaja, et puukesele oleks juba pungad kasvanud.

Aprillis peaks ilupõõsaste tagasilõikus tehtud olema. Külmakahjustusi saanud roosidel (kui vars on pruun) tuleb haige vars kuni terve osani ära lõigata.

Sama tuleb teha forsüütiate, enelate, veigelate, maranite ja ebaküdooniatega.

Kindlasti vajab tagasilõikust puishortensia, mille Andres Vaasa soovitab tagasi lõigata pinnast alates teise-kolmanda pungani. Siis kannab hortensia suuri kauneid õiesarikaid, seevastu tagasilõikamata põõsa õied jäävad väetiks.

Paras aeg on istutada konteineritesse võõrasemasid – need on Andres Vaasa sõnul külmakindlad, kuigi tugevama öökülma puhuks võiks need siiski õhtul loori või kilega katta. Vara istutatud võõrasema täidab konteineri varsti kauni õitepuhmaga.

Põuasel kevadel tuleks lilli kindlasti kasta – hommikupoolikuti ja külma veega. Aiamaal niiskuse hoidmiseks soovitab Vaasa sügisel üles kaevatud peenar kohe ära tasandada, muidu kuivab muld liigselt.

 

Allikas: www.sloleht.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.