Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tallinna lennujaamast kinnipeetud taimekaitsevahendid lükkasid käima rahvusvahelise koostöö (2021-12-13 08:40:49)

Selle aasta maikuus pidas Põllumajandus- ja Toiduamet koostöös Maksu- ja Tolliametiga Tallinna lennujaamast kinni 1600 liitrit ebaseaduslikku putukatõrjevahendit Wizard, mis oli saabunud Ühendkuningriigist. Juhtumiga seoses toimus 7.-8. detsembril Tallinnas illegaalsete pestitsiidide rahvusvaheline kohtumine, Europoli koordineeritava operatsiooni Silver Axe avaseminar.

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) ning Maksu- ja Tolliameti (MTA) koostöös on Eestis varemgi kinni peetud illegaalseid taimekaitsevahendeid, kuid Wizardi-juhtum on neist tähelepanuväärseim. PTA, MTA ning Europoli koostöös selgitati välja, et nimetatud preparaati ei tohi lubada Euroopa Liidu (EL) territooriumile ning sellest teavitati nii teisi liikmesriike kui ka päritoluriik Ühendkuningriiki, kuhu taimekaitsevahend novembri lõpus tagasi saadeti.

"EL-is töötavad liikmesriigid pidevalt selle nimel, et kasutatud taimekaitsevahendid oleksid kontrollitud ja vastaksid kehtestatud normidele," rääkis PTA taimekaitse ja väetiste osakonna juhataja Eva Lind, kelle sõnul aitab seda tagada riikide koostöö, operatiivne infovahetus ja tõhus kontroll.

MTA tolliosakonna ühiskonnakaitse üksuse arendusspetsialist Elika Brosman lisas, et taimekaitsevahendite kontroll ja sellealane järelevalve on osa tolli igapäevatööst. "Näiteks eelmisel aastal avastati taimekaitsevahenditega seotud rikkumisi 22 korra. Peamine murekoht on isikud, kes toovad kaasa väikestes kogustes taimekaitsevahendeid, kuigi reisijatel oma tarbeks taimekaitsevahendeid kaasa tuua ei ole lubatud," sõnas Brosman.

Europoli koordineeritav operatsioon Silver Axe keskendub võltsitud ja ebaseaduslike pestitsiidide avastamisele ja nende kaubanduse tõkestamisele, sh intellektuaalse õiguse rikkumise tuvastamisele. Tallinnas toimunud Silver Axe'i seminari avapäevast võttis osa ligi 90 osalejat nii füüsiliselt kui virtuaalselt, sealhulgas olid lisaks liikmesriikidele esindatud Euroopa Komisjon, Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Amet (EUIPO), Euroopa Pettusevastane amet (OLAF), taimekaitse tööstus ja partnerid erasektorist. Kuna taimekaitsevahenditega kauplemine on järjest enam kolinud veebi, tutvustasid kohtumisel illegaalsete kaupadega võitlemise võtteid ja tehnoloogiaid ka Amazon ning Vistalworks.

Avaseminari esimesel päeval lausus avasõnad Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Anu Nemvalts ning EMTA tolli osakonna juhataja Eerik Heldna. Teisel päeval jagasid liikmesriigid kitsamas ringis oma kogemusi, edulugusid ning väljakutseid ning seadsid eesmärke tulevaks operatsiooniks. Kohtumisel toonitati, et illegaalsete taimekaitsevahendite maaletoomine ja turustamine peab olema mõjusalt karistatav igas liikmesriigis. Lisaks kahjulikule mõjule kasutajatele ja ümbritsevale keskkonnale, kahjustab illegaalsete taimekaitsevahendite kaubandus märkimisväärselt ka majandust ja konkurentsi.



Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.