Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaministeeriumis valmis põlevkivi kasutamise arengukava eelnõu (2007-04-18 16:35:27)


Kolmapäeval, 18. aprillil saadab Keskkonnaministeerium põlevkivi kasutamise riikliku arengukava eelnõu kooskõlastamiseks majandus- ja kommunikatsiooni-, rahandus- ning sotsiaalministeeriumile, et seejärel esitada arengukava kinnitamiseks Vabariigi Valitsusele.

Põlevkivi kasutamise riiklik arengukava on koostatud aastateks 2007-2015 ja selles on põlevkivi kasutamissuundadeks määratud elektrienergia, põlevkiviõli ja tsemendi tootmine. Eelnõus on kehtestatud põlevkivi aastase kaevandamismahu piiriks kuni 20 miljonit tonni, samas rõhutatakse vajadust leida võimalusi kasutusmahu järk-järguliseks vähendamiseks. Sellise koguse kaevandamisel ja kasutamisel on reaalne täita ka Eesti võetud keskkonnakaitsekohustusi.

“Kaevandamismahu määrab ennekõike energiatarbimise pidev suurenemine ja see, et juba enne arengukava koostamist oli kaevandamislube välja antud kokku 23 miljoni tonnile põlevkivile aastas,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Kuid kavasse on selgelt sisse kirjutatud suund põlevkivi kaevandamise ja kasutamise vähendamiseks 15 tonnini aastas, näiteks alternatiivenergeetika arendamise, põlevkivitoodete ekspordi piiramise ja põlevkivi hinnakujunduse kaudu.”

Põlevkivi arengukava hakatakse ellu viima vastavalt rakendusplaanile, mida pidevalt uuendatakse. Esmalt koostataksegi rakendusplaan aastateks 2007-2010 ja keskkonnaminister esitab selle Vabariigi Valitsusele hiljemalt kolm kuud pärast arengukava kinnitamist. Rakendusplaanis kavandatakse arengukava elluviimise maksumus ja finantseerimise allikad esimeseks neljaks aastaks kavandatud meetmete kaupa.

Arengukava koostamist juhtis Keskkonnaministeerium, koostamisse olid kaasatud majandus- ja kommunikatsiooni-, rahandus- ning sotsiaalministeeriumi, keskkonnaorganisatsioonide ja Virumaa kohalike omavalitsuste esindajad. Töögruppi juhtis Teaduste Akadeemia akadeemik Anto Raukas, kava koostamist nõustavasse komisjoni kuulus mitme Eesti teadusasutuse teadlasi. Kord kuus toimusid arengukava koostamise teemadel ümarlauakohtumised, kus kohalike omavalitsuste, sh põlevkivivaldade esindajad said esitada omapoolseid arvamusi ja hinnanguid. Põlevkivi arengukava tööversioonid on kogu aeg kättesaadavad Keskkonnaministeeriumi koduleheküljel aadressil http://www.envir.ee/232764.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava eelnõu juurde on lisatud keskkonnamõju strateegilise hindamise aruanne, mille koostamist juhtis Säästva Eesti Instituudi juht, praegune Riigikogu liige Valdur Lahtvee.

Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava valitsusele esitamise tähtaeg on 2007. aasta 1. mai. Keskkonnaministeerium on algatanud maapõueseaduse muutmise, mille üks eesmärk on viia põlevkivi kasutamise riikliku arengukava kinnitamine ka Riigikokku.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.04.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.