Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Enamik seemneid pärineb välismaalt (2007-04-18 06:07:05)


Aianduspoed pakuvad praegu kõike, mida kevadel aias vaja läheb. Müügil on nii seemneid, sibulaid, kasvuhoonekilet, väetist, turvast ja veel palju muud.

 

Hästi minevaks kaubaks on seemned. Silva Agro kauplustes Sangastes ja Valgas on neid saadaval laias valikus.

 

«Tänavu hakati seemneid ostma väga varakult – kohe, kui ilmad soojaks läksid,» rääkis kaupluse Silva Kodukaup juhataja Lii Vaher.

 

Kaupluse Aia ABC juhataja Ene Tseieri sõnul on praegu paras aeg külvata ettekasvatamiseks kurki, kapsast, peterselli jm. Ka tomatitaimede kasvatamisega pole veel hiljaks jäädud. Saadaval on häid eestimaiseid tomatisorte, millest ostetakse hästi poolkõrget sorti «Valve».

 

Eesti seemneid ei jätku

Eesti seemneid kõigile soovijaile ei jätku. Seemnekasvatusega tegelejaid on Eestis vähe – Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kõrval veel vaid mõned väiksemad firmad.

 

Ene Tseieri sõnul ollakse rahul ka piiri tagant toodud kaubaga. Aiapidajad panevad välismaiseid seemneid mulda juba mitmendat aastat ning teavad, et need idanevad hästi.

Sangaste kaupluses küsitakse siiski rohkem Eesti seemneid. Kahjuks neid aga eriti pakkuda ei ole. Ostjaid saab rõõmustada vaid eestimaiste porgandi-, kapsa-, redise- ja hernesortidega.

 

Aiapidajad hakkavad välismaiste seemnetega juba harjuma ja oskavad nende seast valikuid teha. Näiteks ostetakse väga hästi muusikanimedega kurgisorte – «Melody», «Etude» ja «Dirigent». «Need on tõesti head, tasub osta,» kinnitas Lii Vaher.

 

Tihtipeale tullakse kauplusse kindla sooviga osta näiteks Maalehe lisas Targu Talita reklaamitud seemneid. Neid aga ei pruugi kauplustes saadaval olla.

 

Palju küsitakse praegu ka lilleseemneid, millest enamik pärineb samuti raja tagant. «Nii nagu igal aastal, on tänavugi mitmeid uusi lillesorte,» ütles Sangaste kaupluse juhataja. «Kuidas need meie kliimas kasvavad, ei oska öelda. Seda peavad lillekasvatajad ise järele proovima.» Hästi lähevad lillesibulad, eriti daaliad ja gladioolid, mis pärit Saksamaalt.

 

Muruseemned on nõutav kaup

Tihe muru vajab asjatundlikku rajamist. Muruseemne külviaeg on varakevadest augusti lõpuni. Kauplustes on muruseemnete järele suur nõudlus.

 

Saadaval on mitmesugused murusegud, iga ostja saab valida endale sobivaima. Linnaaedade jaoks tahetakse müüjate sõnul rohkem muruseemet, milles ei ole valget ristikut. Maainimesed eelistavad ristikuga seemet. Muru tuleb valge ristikuga tihedam.

Muru külvamisel peab pakil olevat juhendit täpselt järgima. Hästi läheb müügiks ASi Tartu Agro murusegu. Seda on soovitatav külvata 60–80 ruutmeetrile. Murusegu sisaldab aas-nurmikat, punast aruheina ja valget ristikut.

 

Ilma ristikuta murusegu külvamisel võib ristikuseemne eraldi juurde osta ja muruseemnetega läbi segada.

 

Muruseemne külvamisel peab maapinna soojus olema vähemalt 10 kraadi. Maapind riisutakse ja niisutatakse. Muruseeme tuleb pärast külvamist kas jalgade, laua või spetsiaalsete rullikutega kinni tallata. Muru nõuab pidevat nõuetekohast hooldamist.

 

Allikas: ajaleht Valgamaalane 17.04.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.