Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uuendused Polli Aiandusuuringute Keskuses (2007-04-17 17:20:06)

 

Viljade säilitamine ja koristusjärgne töötlemine saab Pollis peagi loodava säilituskeskuse abiga uue hingamise.

Sarnaselt naabritega, Leedu Aiandusinstituudiga Babtais ja Läti Riikliku Aiandusinstituudiga Dobeles panustavad Polli Aiandusuuringute Keskus ning maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut saaduste koristusjärgse käitlemise, hoiustamise ja töötlemise uuringutesse.

Polli Aiandusuuringute Keskuse puuviljahoidla rekonstrueerimise käigus kohandatakse hoidlakompleksis olevad vanad mahlatootmise ruumid kogupinnaga 316 m² puuviljade ja marjade väikesemahuliste töötlemisprotsesside läbiviimiseks.

Toiduainete töötlemiseks kohandatud ruumidesse on planeeritud esmalt  erinevate mahlade ja püreede tootmiseks vajalik universaalne sisseseade, alates saaduste ettevalmistamisest, ensümeerimisest kuni villimiseni. Toorainena kasutatakse Pollis toodetud erinevaid puuvilja ja marjasorte, mille kaudu on aretajatel võimalik saada tagasisidet sortide kasutussobivusest toiduainetetööstustes.

Toodete esmaseks analüüsiks ja õppeotstarbeks renoveeritakse hoidlakompleksis kaks laboriruumi ja õppeklass. Uute puuvilja- ja marjasortide aretuses on hakatud maailmas  tähelepanu pöörama saagikuse asemel mitmete bioaktiivsete ainete sisalduse suurendamisele saadustes ning nende kasutamisele tööstustes. Uuringud bioaktiivsete ainete eraldamiseks (superkriitiline CO2 ekstraktsiooni abil) oleks edasine perspektiiv keskuses.

Polli aedadest kogutava saagi paremaks hoiustamiseks ja säilitusuuringuteks renoveeritakse tänavu kuuest hoidlakambrist kolm kontrollitud atmosfääriga puuviljahoidlaks kogumahuga 270t ja üks jahehoidlaks. Samuti rajatakse jahehoidlasse blokk 15 katsekambriga.

Hoidlakompleksi vana taarahoidla baasil arendatakse välja ruumid istikute talviseks säilitamiseks ja talviseks pookimiseks üldpinnaga 299 ruutmeetrit. Etappidena renoveeritav hoidlakompleks looks hulganisti võimalusi erinevateks  säilitustehnoloogilisteks uuringuteks.


Täpsem info: Uko Bleive (projektijuht), Uko.Bleive@emu.ee

Allikas: Põllumehe e-uudised.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.