Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti Loodusmuuseumis avati näitus aastaringselt haljastest taimedest (2007-04-15 06:31:16)


Eesti Loodusmuuseumis äsja avatud näitus tutvustab Eestis kasvavaid aastaringselt haljaid taimi.

Tallinna vanalinnas asuva loodusmuuseumi botaanik Loore Ehrlichi sõnul on taimed näitusele toodud Tallinna ümbruse erinevatest kasvukohtadest. "Näitame männikutes, salumetsades, loopealsetel ja rabades kohatavaid igi- ja talvehaljaid looduslikke taimeliike. Välja on pandud ka arvukalt samblaid, kuna nemadki püsivad haljastena aastaringselt," lausus botaanik. Praegusest aastaajast tingituna on eksponaadid õiteta-viljadeta, kuid näitamaks nende taimede suvisemat või sügisesemat palet, on näitusel väljas ka hulk fotosid.

Igihaljastel taimedel püsivad lehed võrsel üle aasta ning vanade lehtede suremine ja uute kasvamine toimub pidevalt, mitte ühekorraga. Seetõttu ei ole taim kunagi lehitu. Lehtede vanus oleneb liigist, näiteks kuuseokka vanus on keskmiselt 7-9 aastat, pohlalehe iga aga
2-4 aastat.

Talvehaljastel taimeliikidel jätkavad lume all talvitunud rohelised lehed kevadel elutegevust. Mingil ajal need kuivavad ja arenema hakkavad uued lehed. Seega on talvehaljaste liikide lehtede vanus umbes aasta. Meie tuntuim talvehaljas taim on sinilill.

Loore Ehrlich lisas, et enamus Eesti igihaljastest taimedest on madalakasvulised. "See võimaldab neil talviti varjuda mullakihtide soojust hoidva lumevaiba alla. Kuna samblad taluvad niiskuse ja temperatuuri kõikumisi hästi, elavad nemad talve üle hõlpsamini."

Näitus "Aastaringselt haljas" jääb avatuks kuni 27. maini. Järgmisel näitusel, mis avatakse 1. juunil, saab imetleda taimsetest materjalidest valmistatud liblikaid. Tööd on valmistanud Maie Lätti Lillekooli õpilased ja vilistlased.

Loodusmuuseumis on avatud ka püsiekspositsioon, mis sisaldab väljapanekuid Eesti loodusest - geoloogilisest arengust, sisevete, soode ja metsade ning Läänemere elustikust ja maailma loomastikust. Muuseumi kodulehel www.loodusmuuseum.ee on hetkel üleval ka kaks virtuaalnäitust: seentest ning muuseumi ekspeditsioonist Tai Kuningriiki.

Lisaks annavad loodusmuuseumi teadurid erialaseid konsultatsioone ning muuseumist saab tellida ekskursioone ja loenguid, laenutada museaale ruumide kujundamiseks, fotografeerimiseks ja filmimiseks ning muuseumi ruumides korraldatakse õppeklasse.

Eesti Loodusmuuseumi kogudes on kokku umbes 255.000 museaali. Muuseum tegutseb alates 1941. aastast.

Lisainfo: Loore Ehrlich, Eesti Loodusmuuseumi botaanik tel 513 6023; loore@loodusmuuseum.ee

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 13.04.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.