Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lübeckis võeti vastu uus Läänemere päästmise tegevuskava (2021-10-21 08:52:15)

20. oktoobril võtsid Läänemere riikide ministrid Saksamaal Lübeckis vastu uue tegevuskava Läänemere seisundi parandamiseks. Tegevuskavas on 200 meedet, mis aitavad parandada mereelustiku kaitset, vähendada saasteainete ja prügi mõju merele ning muuta merel toimuvad tegevused ohutumaks.

Läänemere seisund pole tervikuna hea ning enim kannatab meri liigsete maismaalt pärinevate saasteainete tõttu. Uue tegevuskavaga soovib Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon HELCOM mere seisundit aastaks 2030 oluliselt parandada.

Eelmine Läänemere tegevuskava võeti vastu 2007. aastal eesmärgiga saavutada Läänemere hea keskkonnaseisund aastaks 2021. Kahjuks tõdeti viimases Läänemere seisundi ülevaates, et seatud eesmärk jäi saavutamata ning meri vajab jätkuvat täiendavat tähelepanu.

Keskkonnaminister Tõnis Mölderi sõnul on uue tegevuskava näol sisuliselt tegu Läänemere päästmise plaaniga. "Me näeme küll muutusi paremuse poole, ent Läänemere seisund pole endiselt hea. Seisundi parandamine ei ole tähtis mitte ainult mereelustikule ja puhta merevee saavutamiseks, vaid ka piirkonna sotsiaalmajandusliku olukorra edendamiseks. Jääb ju halva mere seisundi tõttu saamata tulu nii mereressursside kasutamisest kui ka turismist," lausus Mölder.

Uuendatud Läänemere tegevuskava koosneb viiest valdkondlikust peatükist, mis kirjeldavad peamisi probleeme ja nende lahendamise võimalusi. Suurimad probleemid meie meres on eutrofeerumine ehk toitainete üleküllus, ülepüük ja kaaspüük, mereprügi ning ohtlike ainete sisaldus ja madal merekaitsealade osakaal.

Selleks, et ka iga inimene saaks anda oma panuse mere parema seisundi saavutamiseks, tuleb tõsta teadlikkust merekeskkonda ohtu seadvate tegevuste kohta. Näiteks soovitatakse kavas järgevatel aastatel jagada elanikkonnale rohkem teaduspõhist infot Läänemere olukorra kohta ning näpunäiteid, kuidas kasutada merd jätkusuutlikult ja vähendada inimmõju merele.

Lisaks uuele tegevuskavale võeti vastu ka uus Läänemere mereprügi vähendamise tegevuskava, mereala ruumilise planeerimise tegevusplaan, Läänemere toitainete ringlussevõtu strateegia, HELCOMi teadus- ja arendustegevuse plaan ning mere sisemise toitainete saaste riskihindamise juhend. Samuti otsustasid ministrid muuta Läänemere merekeskkonna kaitse konventsiooni põllumajandusreostuse vähendamist puudutavat osa.

HELCOM on Läänemere merekeskkonna kaitse konventsiooni rakendamiseks moodustatud valitsuste vaheline komisjon. HELCOM tegutseb 1974. aastast ning selle organisatsiooni peamiseks eesmärgiks on parandada Läänemere seisundit. Ministrite tasemel kohtumised toimuvad iga 3 aasta järel. HELCOMi töös osaleb Eestist ligikaudu 100 eksperti ametiasutustest, ülikoolidest, ettevõtetest ning valitsusvälistest organisatsioonidest.



Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.