Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algas kampaania akrüülamiidiga seotud teadlikkuse tõstmiseks (2021-10-19 08:31:06)

18. oktoobril algas Maaeluministeeriumi tellitud teavituskampaania, mille fookuses on akrüülamiid ehk tervisele ohtlik aine, mida leidub eeskätt üleküpsetatud toidus
.

"Soovime kampaaniaga tõsta inimeste teadlikkust akrüülamiidist, sellega seotud ohtudest ning võimalustest, kuidas aine sisaldust igapäevases toidus vähendada," sõnas maaeluminister Urmas Kruuse.

Akrüülamiid moodustub teatud toidu küpsetamisel, praadimisel või röstimisel. Kõrgemaid akrüülamiidi sisaldusi on leitud süsivesikurikastest toitudest, sealhulgas kartulitoodetest (näiteks ahjukartulid, friikartulid ja kartulikrõpsud) ja teraviljatoodetest (valikpagari-, saia- ja leivatooted ning hommikusöögihelbed), aga samas ka kohvist ja kohviasendajatest.

Akrüülamiid võib ohustada tervist, kuna teada olevalt on sel vähki tekitav ja DNAd kahjustav toime. Akrüülamiidi teket täielikult vältida pole võimalik, kuid selle sisaldust toidus saab vähendada.

Kuidas hoida akrüülamiidi sisaldus toidus madalal?

· Küpseta toitu vaid kuldkollase värvuseni. Nii väldid küpsetades, praadides või röstides toidu üleküpsetamist, ülemäärast krõbedust ja kõrvetamist.

· Säilita kartuleid jahedas ja pimedas, võimalusel temperatuuril üle 6 °C. Ära hoia neid külmkapis ega valguse käes. Külmkapis või valguse käes hoiustamine suurendab kartulis komponentide hulka, mis soodustavad akrüülamiidi teket küpsetamisel, röstimisel või praadimisel.

· Pea kinni tootjate soovitustest valmistusaja ja -temperatuuri kohta. Kui valmistad eelpakendatud friikartuleid või pagaritooteid kodus, siis järgi kindlasti tootja valmistusjuhendit. Nii oled kindel, et ei küpseta toitu ülemääraselt ega liiga kõrgel temperatuuril.

· Valmista kodus toitu erineval viisil. Uuringud näitavad, et akrüülamiidi ei teki, kui valmistad toitu keetes, aurutades, mikrolaineahjus kuumutades ja madalatel temperatuuridel.

· Toitu mitmekesiselt. Mitmekesine ja tasakaalustatud toitumine aitab vähendada võimalust, et mõne toiduga satub organismi akrüülamiidi väga suures koguses.



Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.