Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa keskkonnaministrid arutavad kliimakonverentsi, -paketi ja elektrihinna üle (2021-10-06 08:33:46)


6. oktoobril olid Euroopa Liidu keskkonnaministrid koos Luxembourgis keskkonnanõukogu istungil, et leppida kokku ühistes positsioonides ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni osaliste ehk COP 26. kohtumiseks. Lisaks vahetatakse arvamusi kliimapaketi üle ning otsitakse lahendusi elektrihinna tõusule.

Novembris Glasgow's toimuval COP 26l vaadati üle senised edusammud kliimamuutuste ohjamiseks ning loodetavasti võetakse vastu ka otsused nende teemade osas, milles seni ei ole veel kokkuleppele jõutud. Keskkonnaminister Tõnis Mölderi sõnul on Eestile oluline, et keskkonnanõukogul jõutaks kokkuleppele ühise ajaraami osas, millal konventsiooni osalised peavad tulevikus riiklikke eesmärke seadma. Ühine ajaraam on oluline, et jälgida, kas oleme õigel teel Pariisi kokkuleppe eesmärkide täitmisel või oleks vaja riiklikke panuseid tõsta. Sellises ühises ajaraamis kokkuleppele jõudmine on eelduseks Pariisi kokkuleppe rakendusreeglistiku vastuvõtmiseks ja jõustumiseks.

"Kui ELil puudub ühtne tugev positsioon riiklike panuste esitamiseks vajaliku ühise ajaraami osas, siis see takistab meil läbirääkimistel aktiivset rolli võtmast. See on aga väga vajalik, et olla eeskujuks kogu maailmale ning julgustada kõiki riike seadma nii pikaajalisi kui vahe-eesmärke, et tagada Pariisi kliimaleppe eesmärkide saavutamine. Andmaks arengumaadele kindlust vajalike sammude astumiseks, peab EL osalema konstruktiivselt ka kliimarahastuse aruteludes," lausus Mölder.

EL koos liikmesriikidega on maailma juhtiv arenguabi andja ja suurim kliimarahastamisse panustaja, tagades sellest vähemalt kolmandiku. Kliimaeesmärkide täitmiseks vajalike tegevuste rahastamine on alates 2013. aastast üleilmselt rohkem kui kahekordistunud. Teisi arenenud riike tuleb samuti kutsuda üles suurendama rahvusvahelist kliimarahastust ning arengumaade rahastuses tuleb ergutada erasektori panust.

Teiste teemadena on nõukogu päevakorras arvamuste vahetus kliimapaketi 'Eesmärk 55' ning uue Euroopa metsastrateegia üle. Ministrite lõunalaua teemaks on ülemaailmne elurikkuse raamistik. Muude küsimustena on mitu ELi riiki tõstatanud elektri hinna teema, mille arutelul ka Eesti kavatseb sõna võtta.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.