Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riiklik Looduskaitsekeskus alustab karuputke tõrjet (2007-04-12 16:24:22)


Hiid- ja sosnovski karuputke on Eestis umbes 1200 hektaril…

Riiklik Looduskaitsekeskus teeb ettevalmistusi selleks, et 1. maist alates saaks taas käivitada karuputke tõrje.

“Välitöödel tehtud vaatluste hinnangul on hiid- ja sosnovski karuputk Eestis levinud umbes 1200 hektaril,” ütles looduskaitsekeskuse liigikaitse peaspetsialist Ivar Ojaste. “Kuni 2003. aastani karuputke leviku piiramise ja arvukuse vähendamisega Eestis tõsiselt ei tegeldud. Maaomanikud küll niitsid kolooniaid, kuid sellel pole taimedele erilist mõju. Sihipärasemalt alustati karuputke tõrjet 2005. aastast.“

Karuputke tõrjeks kasutatakse peamiselt Roundupi-nimelist herbitsiidi ja Ojaste sõnul jätkatakse tänavu neis kohtades, kus mullu juba töid tehti. Vastavalt võimalustele ja keskkonnatingimustele tehakse kas käsitsimürgitamist koos kaevamisega või mehhaanilist mürgitamist. Näiteks veekogude läheduses mürki ei kasutata, seal kaevatakse juured läbi. Tänavu laiendatakse tõrjeala veel paarisaja hektari võrra, nii et see ulatub kokku umbes 600 hektarini. Uute kolooniate valikul peetakse silmas ka karuputke levikut ehk vaadatakse, kuhu seemned võisid vooluveekogude, sihtide, maanteede ja raudteedega kanduda ja tõrjutakse ka seal.

2006. aastal kasutati karuputke tõrjeks 3,3 miljonit krooni ja tööde teostamiseks sõlmiti sadakond lepingut. Sel aastal on summa pisut suurem - neli miljonit krooni, kuid kõikide kolooniate hävitamiseks sellest ei jätku. “Karuputk on elujõuline - tõrje hakkab häid tulemusi andma siis, kui seda on kolooniates järjepidevalt viis aastat tehtud,” toonitas Ojaste.

Karuputke kolooniaid leidub kõigis maakondades, enim siiski Viljandi- ja Harjumaal, kuid ka Hiiu-, Tartu-, Pärnu- ja Võrumaal.

1950. aastatel põllumajanduse ja mesinduse edendamiseks Venemaalt Eestisse toodud karuputk hakkas kiire kasvu ja leviku tõttu ohustama liigilist mitmekesisust, maastikke ja rahva tervist. Need, kes selle taimega kokku puutuvad, võivad saada tõsiseid põletusville.

Lisainfo: Ivar Ojaste, Riikliku Looduskaitsekeskuse liigikaitse peaspetsialist, tel 627 2184, 521 5151.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.04.2007 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.