Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kinnitas Mõdriku-Roela kaitseala eeskirja ning Raplamaale lisandus hoiuala (2007-04-12 13:00:11)

 

Neljapäeval, 12. aprillil kinnitas Vabariigi Valitsus Lääne-Virumaa asuva Mõdriku-Roela maastikukaitseala kaitse-eeskirja ning Raplamaal võeti täiendavalt kaitse alla Kõrgemäe hoiuala.

Mõdriku-Roela maastikukaitseala eelkäijaks on maastikukaitseala, mis moodustati juba 1986. aastal, seega ei võeta määrusega kaitse alla uut ala, vaid laiendatakse olemasolevat kaitstavat loodusobjekti ning kehtestatakse uus kaitse-eeskiri.

Kaitseala eesmärk on Mõdriku-Roela reljeefi erivormide, nagu oosid, mõhnad, allikaalad ja allikajärved kaitsmine ning elustiku mitmekesisuse ja maastikuilme säilitamine, elupaigatüüpide ja liikide kaitse. Kaitsealal elavad metsis, laanepüü, musträhn, suurkõrv, mudakonn, harivesilik ja kaitsealune kuldking, mis kõik on kaitsealused liigid.

Mõdriku-Roela maastikukaitseala pindala on 1621 hektarit, sellest eramaad on 712 hektarit, riigimetsamaad 758 hektarit ning jätkuvalt riigi omandis olevat maad 151 hektarit. Kaitseala on tsoneeritud viieks sihtkaitsevööndiks ja üheks piiranguvööndiks, kus kehtivad erinevad käitumis- ja majandamisnõuded.

Lisaks kinnistas valitsus neljapäeval määruse, millega võetakse täiendavalt kaitse alla Rapla maakonnas asuv Kõrgemäe hoiuala, mille kaitse-eesmärk on tagada Kõrgemäe raba säilimine. Kavandatava Kõrgemäe hoiuala pindala on 282 hektarit, mis kõik on riigimaa. Kõrgemäe hoiuala piirneb Kõnnumaa maastikukaitsealaga.

Hoiuala valitsejaks on Raplamaa keskkonnateenistus ja kaitse korraldajaks Riiklik Looduskaitsekeskus. Mõdriku-Roela kaitseala valitseja on Lääne-Virumaa keskkonnateenistus ja kaitse korraldaja samuti Riiklik Looduskaitsekeskus.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 12.04.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.