Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Võru jätaks linna pargid kaitseta (2007-04-12 06:43:33)

 

Võru linnavõim ei näe põhjust, miks peaksid Katariina allee ja Kreutzwaldi park looduskaitse all olema, kui seal midagi haruldast ei kasva.

Piirangute tühistamise korral saaks linn vabad käed, et alleed uuendada ja parki Eesti Ema monument püstitada, mille vastu on seni seisnud kohalik keskkonnateenistus, kirjutas Võrumaa Teataja.

Abilinnapea Mäidu Helistvee sõnul pole linnavalitsusel täit selgust, miks allee ja park on looduskaitse all, ja ta ei välistanud võimalust, et linnavalitsus taotleb kaitse tühistamist. "Kui erilisi motiive pole, siis ei pea vajalikuks," sõnas ta.

Helistvee ei varja, et alleelt ja pargilt riikliku looduskaitse kaotamise üheks põhjuseks on kokkupõrked Võrumaa keskkonnateenistusega. Sealsed ametnikud on vastu nii Eesti Ema monumendi paigaldamisele Kreutzwaldi parki kui ka Katariina allee uuendamisele, mis tooks kaasa vanade puude asendamise uutega.

Kui allee ja park poleksid looduskaitse all, ei peaks linnavalitsus oma plaanide elluviimiseks keskkonnaametnikelt nõusolekut küsima.

Keskkonnateenistuse juhataja Ena Poltimäe oleks hea meelega osalenud linnavalitsuses toimunud arutelul, kus looduskaitseküsimus päevakorras oli.

Poltimäe ei mõista, milleks on kaitse tühistamine vajalik. "Me pole jäärapäiselt öelnud, et ei tohi oksakestki murda," lausus ta. Tema sõnul on alleed võimalik uuendada ka siis, kui see on looduskaitse all. Küll aga pole mõeldav, et alleed uuendatakse nii, nagu näeb ette projekt: selle järgi ei jääks praegu kasvavatest puudest kändugi alles.

Poltimäe käsutuses oleva värske dendroloogilise hinnangu kohaselt oleks võimalik alleel maha lõigata Kreutzwaldi tänava ja pargi vahele jäävad puud ning sinna uued istutada.

Samas kinnitas uuring, et Jüri ja Kreutzwaldi tänava vahel kasvavad puud tuleks rahule jätta ja nende seisukorda umbes paarikümne aasta pärast uuesti hinnata. Võimalik, et välja tuleks vahetada paar haiget puud ja võradest oksi ära lõigata, kuid lageraie pole vajalik, sest puud on elujõulised.

 

Allikas: etv24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.