Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taimed talve eel (2004-10-05 18:52:40)
Kui praegune soojalaine pikalt kestab ning sellele äkk-külmenemine järgneb, satuvad mitmedki taimed talve eel raskesse seisu.
Talveoludele vastupidamiseks vajavad taimed sügisel korralikku karastumist, s.t jahedus- (õhutemperatuur +5 kuni 0 °C) ning külmakindluse (0 kuni -20 kraadi) saavutamist. Kui kraadiklaasi näit langeb püsivalt 10 soojakraadist allapoole (kuni nullini), liiguvad varuained talvituvatesse taimeosadesse (puudel-põõsastel lehtedest okstesse ning juurtesse, rohtpüsikutel vartest maasisestesse säilitusorganitesse).
Kui temperatuur langeb vahemikku 0 kuni -5, hakkab varutärklis hüdrolüüsuma kaitseaineks suhkruks, rakus aga väheneb vaba vee sisaldus.
Karastumisaja jooksul peaks õhutemperatuur tasapisi allapoole nihkuma. Mõnede ennustajate järgi ei ole õnneks veel taimedele hukatuslikku temperatuurilangust ette näha. Senisele pikaajalisele üle 10 kraadi püsinud perioodile peaks järgnema mõõdukas jahenemine, ehkki sügis tervikuna võib tulla soojapoolne. Seega lootus ka taimede karastumisele.

Puukoolides jätkub istikute sügisene soodusmüük. Istutusaeg läheb praegu veel täie hooga edasi, külmakindlad puud-põõsad võiks sügisel muretseda. Talvekindluse poolest küsimärgi all olevad taimed võiksid kevadeks jääda, kui just jahedat hoiuruumi ei ole.
Praeguste soodushindade pärast tasubki kaaluda, millised taimed veel nüüd ära osta.

Kes on istikuhindu alandanud?
AS Tartu Puukool: home.delfi.ee/~puukool
Nurga puukool: www.nurgapuukool.ee
AS Hansaplant: www.hansaplant.ee
AS Ceres: www.ceres.ee.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.