Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / 1. september 2021 (2021-09-02 08:40:49)

Kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamisel on põllumajandussektorile suured ootused

31. augustil toimus Maaeluministeeriumis põllumajanduse ja maaelu arengu nõukogu (PMAN) istung, millel anti ülevaade Euroopa Liidu kliimat ja energiat käsitlevate õigusaktide paketi "Eesmärk 55" põllumajandust puudutavatest ettepanekutest.

Uue Euroopa Liidu kliima- ja energiaalaste õigusaktide paketi "Eesmärk 55" eesmärgiks on vähendada liidus 2030. aastaks kasvuhoonegaaside heitkoguseid seni plaanitud 40% asemel 55% võrra ning saavutada liidus süsinikuneutraalsus 2050. aastaks.

"Euroopa Liidu 2050.a kliimaneutraalsuse eesmärgi saavutamisel on põllumajandussektorile seatud suured ootused. Suurendada soovitakse sektori süsiniku sidumise potentsiaali ning tagada, et meie toidulaual oleks piisavalt täisväärtuslikku ja mitmekesist toitu," ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja keskkonnavaldkonna juht
Riina Maruštšak.

Maruštšaki sõnul tõstatus PMAN istungil toimunud kliimapaketi arutelul mitmeid küsimusi ja ka murekohti. "Kliimaeesmärkide osas on murettekitav Eesti põllumajanduse jaoks äärmiselt ebasobiv referentsaasta 2005, millega võrreldes tuleb heidet vähendada. Täna pole veel ka selge, millised mõjud kaasnevad väetistele süsiniku piirimehhanismi rakendamisega," sõnas ta.

"ELi Teadusuuringute Ühiskeskuse poolt äsja avaldatud mõjuhinnang "Talust taldrikule" ja elurikkuse strateegiate rakendamise kohta toob välja, et ELi tootmisvõimsus väheneb ning on suur oht, et keskkonnakahjud viiakse üle kolmandatesse riikidesse. Eesseisavad ootusärevad ajad, läbirääkimiste käigus võivad ettepanekud muutuda nii leebemaks kui rangemaks. Siinkohal on äärmiselt oluline, et toimiks koostöö riigi ja sektori vahel," rõhutas Riina Maruštšak.

Põllumajanduskoja hinnangul on Eesti seisukohalt positiivne, et meie maakasutus on pigem väheintensiivne ja kuulume mitmete keskkonnanäitajatega ELi paremate sekka. Meil on hea võimalus ära kasutada rohepöördega kaasnevaid võimalusi, selle aluseks on terviklik lähenemine ja soodsad tingimused rohepööret toetavate  investeeringute tegemiseks.
Loe pikemalt PMAN kohtumise kohta EPKK kodulehelt.

 

Tulevased põllumehed alustavad õpinguid

Tänasel tarkusepäeval alustavad üle Eesti õpinguid paljude koolide õpilased. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda põllumajanduse valdkonna kutseandjana soovib kõikidele põllumajanduse erialade õpilastele palju edu eelseisvates õpingutes ja loodab juba peagi kõiki sel sügisel õpinguid alustanud õpilasi kohata kutseeksamitel!

Järvamaa Kutsehariduskeskuses alustab sellel sügisel põllumajanduserialadel õpinguid 288 õpilast. Nendest 63 asub omandama sessioonõppes hobuhooldaja, tase 4 eriala. 130 õpilast alustab õpinguid põllumajandustöötaja, tase 4 kutsesuundadel (taimekasvataja, linnukasvataja, veisekasvataja, lamba/kitsekasvataja, küülikukasvataja), põllumajandustootja, tase 5 õpinguid alustab 45 õpilast, kalakasvataja, tase 4 eriala asub omandama 10 õpilast ja loomaarsti abiline, tase 4 eriala 40 õpilast.
Vaata pilte avaaktusest.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis said kooliaasta avaaktusel õpilaspileti päevase õppevormi põllumajandustöötaja eriala 48 õpilast. Lisaks tulevad 2 õpilast teisele kursusele - nemad on eelnevalt lõpetanud küll juba gümnaasiumi, kuid soovivad jätkata õpinguid päevases õppevormis. Sessioonõppesse on Olustveres dokumentide vastuvõtt avatud veel kuni 10. septembrini. Hetkel on põllumajandustöötaja, tase 4 õppekavale laekunud 103 avaldust (neist 70 taimekasvatuse suunale, ülejäänud veise ja lamba- ja kitsekasvatuse suunale), põllumajandustootja, tase 5 õppekavale on laekunud 13 avaldust.

Eesti toidu visioonikonverents "Vastandlikud tunded"

8. septembril toimub ülekandena Tohi Distilleryst virtuaalne Eesti toiduvisioonikonverents, kus käsitletakse ühiskonnas aktuaalseid ning vastandumist tekitavaid toiduteemasid. Päevakava ja rohkem infot on leitav EPKK kodulehelt.

Eesti toidu visioonikonverentsil keskendutakse kahele olulisele teemale - toidu tootmine ja toidu tarbimine täna ja tulevikus. Mida toob kaasa uuenduslik ja innovaatiline toidutootmine toitumisele? Kas alternatiivsed toidud on täisväärtuslikud ja tagavad kõik vajalikud toitained? Kas trendid toidutootmises ja toidu tarbimisel on jäädavad või mööduvad? Neile ja paljudele teistele küsimustele püüame peaasjalikult mitmes vestlusringis vastuseid leida, mõned traditsioonilised ettekanded ikka ka.

Konverentsil teevad ettekande ja osalevad vestlusringides: Siim Tiidemann - Maaeluministeeriumi kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler; Kaja Piirfeldt - Aasta Põllumees 2020, Andrus Laaniste- Academic Food Lab koolitaja, kokk; Anu Hellenurme - Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja lihatoimkonna juht; Eliis Salm -Toitumisnõustaja Eesti Vegan Seltsis; Priit Lumi - Elsavie tegevjuht; Riina Annus - piimatoodete tehnoloog; Kaarel Adamberg -bio- ja toiduainetehnoloog; Ene Kärner - Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis; Riina Maruštšak- teadlik toidutarbija.

 Koja konverentsid ja seminarid

3. september - Infopäev "Investeeringud metsaala arengusse ja metsade elujõulisuse parandamisse"
8. september - Eesti toidu visioonikonverents 2021 "Vastandlikud tunded"
13.-14. oktoober - "Eesti põllumajanduse aastanäitus EPA2021"
13. oktoober
- "Lihaveisekasvatuse aastakonverents 2021"
14. oktoober
- Konverents "Maheturg 2021"
14. oktoober
- "Metsandusfoorum 2021: kliimamuutuse ohud ja võimalused"
26. oktoober
- Konverents "Aasta Põllumees 2021: Eesti põllumajanduse suured eesmärgid"
10. november
- "Lihafoorum 2021"
11. november
- "Lamba- ja kitsekasvatajate Aastakonverents"
2. detsember
- Metsanduse riiklik infopäev Haapsalus
7. detsember - "Teraviljafoorum 2021"

Sündmuste kalender täieneb jooksvalt. Vaata lisaks EPKK kodulehelt.

Allikas: EPKK uudiskiri


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.