Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Porimülgas muutub kahe kuuga rohetavaks muruks (2007-04-08 07:26:39)


Kui praegu näevad uuseramute omanikud krundil laiutavat vaid porist songermaad, siis lohutav on teada, et juulis võivad nad grillid üles seada juba omaenda rohetaval muruplatsil.

Korraliku muru rajamiseks on kolm võimalust: ise maad tasandada ja külvata, platsi ettevalmistamine ja külvamine mõne haljastusfirma hooleks jätta või hoopis haljastusfirmast valmiskasvatatud muruvaip tellida.

 

Muruvaip on kõige kiirem, aga paraku üsna kallis võimalus. Haljastusfirmasid leiab Pärnust vähe ja neilgi on kevadel kalendrid eesootavatest tellimustest pilgeni täis. Tõsi, kui Tallinnas peab haljastusfirma järjekorras ootama isegi üle aasta, siis Pärnus mõõdetakse ooteaega nädalate või kuudega.

 

Nii tulebki enamikul endal rehad, mururullid ja seemnekotid välja otsida. Muru rajamisega saab omal käel hakkama ka kogu senise elu korteris elanu ja aiatöödes võhik, julgustas OÜ Shönelli maastikuehitaja-kujundaja Piret Unn.

 

Mulda saab osta

Esmalt tuleb Unni sõnutsi oma krunt kriitilise pilguga üle vaadata ja hinnata, kas see vajab täitmist.

 

Kui osutub tarvilikuks pinnatäiteks mulda tuua, leiab mulda müüvate firmade kontakte ajalehekuulutustes küllaga. Mõistlik oleks siiski mulda pimesi mitte osta. Kui vähegi võimalik, soovitab Unn esmalt kohale minna ja mullale pilk peale visata.

 

Hea pole selline muld, mis mõne kinnisvaraarenduse ajal kruntidelt kooritud, sest sellest on raske murumättaid välja saada, ka turbane muld pole parim. Kõige paremad on saviliiv- võib liivsavimullad.

 

Kui muld kohale veetud, tuleb see vastavalt võimalustele kas aiatraktori või kärude ja ämbritega ühtlaselt tulevasele muruplatsile laiali kanda ning siledaks rehitseda. Ka mõne pika laua, euroaluse või raske prussi võib mulla ühtlaselt laiali lükkamiseks appi võtta.

 

Rullimine tihendab pinnast

Muruplats peab jääma keskelt servade suunas kergelt kaldu. Hoolikalt tuleb jälgida, et platsile ei jääks lohke, kuhu vihmavesi koguneda võiks, ka maja suhtes ei tohi pinnas kaldu olla, et vesi selle suunas ei valguks.

 

Tasaseks rehitsetud pinnas tuleb mururulliga üle käia. Ükskord elus muru tehes ei tarvitse rulli osta, seda saab tööriistalaenutusestki. Rullimise käigus võivad välja tulla pinnase ebatasasused, mida vahepeal rehaga parandada saab.

 

Pinnas on õige tugevusega tihendatud, kui sellele kingaga astudes jääb umbes sentimeetrisügavune jälg. Kui jälg on sügavam, on vaja edasi tihendada, kui aga kingast jääb vaid kerge jälg, on rullimisega liiale mindud ning vaja on pinnast hoopis kobestada.

Muruseemet võib sooja kevade korral külvata juba aprilli keskpaigast, kui algab taimede vegetatsiooniperiood.

 

Enne muruseemne ostmist tuleb mõelda, millist muru soovitakse. Seemned jagunevad laias laastus ilu-, koduaia-, spordi- ja varjumuruks.

 

Ilumuru pakub hea hoolitsuse korral silmale tõelist naudingut, kuid paraku talub see vaid mõõdukat tallamist. Koduaiamuru sobib aeda, kus on palju murulkäimist. Kel aga majas väikesed lapsed ja jooksulembesed koerad, võivad valida väga vastupidava spordimuru. Kui tulevane muruplats jääb päikese eest varju, tuleb sinna külvata varjumuru.

 

Seemet külvates tasub väga täpselt jälgida pakendil olevaid juhised, sest ei liiga tihe ega hõre külv ole hea. Liiga tihedalt seemet külvates lämmatavad taimejuured üksteise, hõredalt külvates hakkab umbrohi võimust võtma ja korraliku muru saamine võtab kauem aega.

Pärast külvi peab seemne ettevaatlikult umbes sentimeetri sügavuselt mulda rehitsema ja maapinna veel korra rulliga ära tihendama.

 

Kindlasti tuleb mulda nüüd kasta. Ainuõige viis selleks on vihmuti, ämbrist või voolikust vett lastes võib juga seemned ühte kohta ära uhtuda.

 

Kaks kuud niitmiseni

Nüüd läheb umbes kaks nädalat selleni, et muru tärkaks. Esmalt tuleb lasta taimedel kasvada 7-10sentimeetristeks, selleks kulub kevadel külvates olenevalt ilmast kuu kuni poolteist. Seni tuleks hoiduda murul käimisest. Esimesed kuud ei tohiks muru pügada madalamaks kui viis sentimeetrit.

 

Kui koos muruga on kasvama hakanud umbrohi, võib platsi üle käia taimekaitsevahendiga Starane 180.

 

Muru rajamine võib olla päris kulukas, võttes tuhandeid kroone. Loomulikult, kui mulda tuua pole vaja ja kõik tööd tehakse oma perega, on ainuke kulu seeme ja väetis, ehk ka kastmisvesi.

 

Allikas: ajaleht Pärnu Postimees 07.04.2007, Riina Martinson

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.