Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uus pott päästab lille kitsikusest (2007-04-07 07:45:15)


Kui aknalauda kaunistavatele lilledele hakkab pott kitsaks jääma, on just praegu õige aeg taimed ümberistutamisega kitsikusest päästa.

 

Seda, kas istutada potilill kevadel ümber või mitte, tuleb otsustada iga taime puhul eraldi, selgitas Cerese aianduskeskuse klienditeenindaja Heili Talpsepp. «Kõik oleneb taime seisukorrast – kui ikka juured hakkavad poti august välja tulema, peaks ümber istutama,» ütles ta.

Ümberistutamise mõte seisnebki Talpsepa sõnul selles, et anda taime juurtele rohkem ruumi kasvamiseks. Kui pott on väga juuri täis, kuivab muld kiiremini, ümberistutatud taim hoiab aga niiskust. See tuleb aga kevadel soojade ilmade saabudes lilled ainult kasuks ja seetõttu tasubki kriitilise pilguga üle vaadata just niiskuselembesemad taimed.
 

Kevadel lõpeb puhkeaeg

Põhiline lillede ümberistutamise aeg on kevadel, kui taim on talvisest puhkeperioodist välja tulnud. Nii-öelda hädaistutamist võib siiski teha aasta läbi. Vanemaid potililli tuleks istutada suuremasse potti ümber paari või kolme aasta tagant, nooremaid lilli igal aastal. Harvemat ümberistutamist vajavad näiteks draakonipuud ja kaktused, sagedasemat sõnajalad. Kõige õigem aeg lilli ümber istutada on veebruarist maini, suve saabudes hakkab lillede kasvamistuhin vaibuma.

Ümberistutamiseks potti valides tuleks vaadata, et vana mahuks sinna sisse ning külgedele ja põhja jääks veel sentimeeter kuni kaks vaba ruumi. Kas eelistada plast- või keraamilisi potte, on maitse asi, mainis Talpsepp.

Savipott hoiab kauem niiskust ja sobib seetõttu raskematele taimedele, hoides neid paremini püsti. Plastpotti saab aga korduvalt kasutada, kui see vahepeal lihtsalt puhtaks pesta. Kindlasti tuleb potti valides jälgida, et selle põhjas oleks auk, muidu võivad juured kergesti umbseks jääda ja tekib ülekastmise oht.

Enne istutamist kasta

Lillemulda on Talpsepa sõnul lihtne valida, kuna kottidele on tavaliselt peale kirjutatud, mis lilledele need on mõeldud. Lillemullad on üldjuhul tehtud turba baasil, millele on lisatud perliiti, liiva või väetiseid. Eraldi mullad on kaktustele ja orhideedele, teistele lilledele sobivad universaalsemad.

Paar päeva enne ümberistutamist tuleks lill Talpsepa sõnul korralikult märjaks kasta, et juurepall ei oleks istutades tuhkkuiv, kuna siis kahjustab istutamine juurt rohkem. Kui taim ei taha vanast potist välja tulla, võib plastpoti katki lõigata või siis puupulgaga servad lahti urgitseda. Kui juured on väga pikaks kasvanud ja keerdus, tasub neid veidi kärpida.

Seejärel pandagu poti põhja panna kergkruusa või potikilde, kuna osa lilli ei kannata liigniiskust poti põhjas. Järgmisena tuleb puistati veidi mulda poti põhja, seejärel lill paigale asetada ja lisada mulda ka äärtesse. Pärast mullaga täitmist tuleb pott märjaks kasta.

Pärast ümberistutamist ei tohiks lille asetada kohe lauspäikese kätte, paar nädalat veidi varjulisemas kohas aitab tal toibuda. Kuni kuu aega pärast istutamist ei tasu ka väetada, sest sel ajal tegeleb taim juurte ja haavade parandamisega.

Ümberistutamise järel tuleb lille veidi harvemini kasta, kuna uues ja suuremas potis püsib niiskus kauem. Kastmise vahepeal võib mullal lasta kuivaks tõmbuda


Allikas: www.postimees.ee, Agnes Männiste


Loe lisaks kevadiste aiatööde kohta…


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.