Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigikogu: Toompeal tähistatakse Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva (2021-08-13 08:19:45)


20. augustil algab Toompeal Eesti taasiseseisvumise aastapäeva tähistamine piduliku lipuheiskamisega ning lõppeb pidupäevakontserdiga „Naise vaim ja vägi“ Kuberneri aias. Aastapäevaüritustest võtavad osa ka Läti, Leedu, Islandi ja Poola parlamentide esimehed ning Euroopa Parlamendi president.

20. aasta 20. augustil kell 23.03 võttis Eesti Vabariigi Ülemnõukogu 69 poolthäälega vastu otsuse „Eesti riiklikust iseseisvusest“. Taastati riik, mis oli välja kuulutatud 24. veebruaril 1918. Tänavu tähistame 30 aasta möödumist sellest ajaloolisest päevast.

Kell 7 toimub Kuberneri aias pidulik riigilipu heiskamise tseremoonia.

Sündmusest on võimalik osa saada ETV, ETV+ ja Vikerraadio vahendusel.

Tseremoonial kõnelevad Riigikogu esimees Jüri Ratas, peaminister Kaja Kallas, 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme ning Islandi parlamendi esimees Steingrímur J. Sigfússon. Õnnistussõnad ütleb Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Kuberneri aeda on üles rivistatud akadeemiliste ühenduste ja isamaaliste organisatsioonide liputoimkonnad. Esinevad Eesti Meestelaulu Seltsi liikmeskoorid Andrus Siimoni, Indrek Vijardi ja Jaanika Kuusiku ning Politsei- ja Piirivalveorkester Riivo Jõgi juhatamisel.

Lipu heiskavad ühe pere kolm põlvkonda – 20. Augusti Klubi liige Tõnu Saarman tütre ning lapselastega.

Kell 10 asetatakse lilled 20. augusti mälestuskivile.

Kell 11 esitleb Eesti Post Toompea lossi Valges saalis iseseisvuse taastamise 30. aastapäevale pühendatud tervikasja.

Tervikasjal kui trükitud margiga postkaardil on kujutatud foto Toompea lossi istungisaalist vahetult pärast iseseisvuse taastamise otsuse vastuvõtmist. Tervikasja postmargilt leiab kellaaja 23.03, mil Ülemnõukogu otsuse „Eesti riiklikust iseseisvusest“ vastu võttis.

Esitlusel võtavad sõna Riigikogu aseesimees Hanno Pevkur, Eesti Posti juhatuse esimees Mart Mägi, 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme ning tervikasja kunstnik Indrek Ilves.

Kell 12 toimub XIV Riigikogu ja 20. Augusti Klubi pidulik ühisistung.

Pidulikul istungil kõnelevad Riigikogu esimees Jüri Ratas, president Kersti Kaljulaid, 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme ning Eesti Üliõpilaskondade Liidu juht Marcus Ehasoo.

Tervitustega esinevad Läti 4. Mai Deklaratsiooni Klubi president Velta Čebotarenoka, Leedu Signaatorite Klubi president Birutė Valionytė ning Euroopa Parlamendi president David Sassoli.

Istungit saab jälgida ETV ja ETV+ otseülekandes.

Kell 14 toimub Toompea lossi Valges saalis 20. Augusti Klubi pidulik koosolek.

Koosolekul esinevad sõnavõttudega 20. Augusti Klubi president Ants Veetõusme, Läti 4. Mai Deklaratsiooni Klubi president Velta Čebotarenoka ning Leedu Signaatorite Klubi president Birutė Valionytė.

Kell 15 algab Kuberneri aias pidupäevakontsert „Naise vaim ja vägi“.

Eesti naised on olnud need, kes on hoidnud kodu, kodumaad, rahvast ja rahvuslust, nii riigile rasketel kui ka helgetel aegadel.

Pidupäevakontserdiga teevad 30 eesti naisartisti ja Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor kummarduse vabale Eestile.

Lavale astuvad Mari Jürjens, Naised Köögis, Anne Veski, Liisi Koikson, Liis Lemsalu, Anett, Anna Kaneelina, Birgit Sarrap, Tanja Mihhailova-Saar, Dagmar Oja ja Kaire Vilgats, Tuuli Rand ja Kristel Aaslaid, Evelin Võigemast, Rita Ray, Lenna, Swinging Sisters, Elina Born, Laura Prits, Getter Jaani, Elerin, Inga, Rahel ning Kadri Voorand.

Lauljaid saadab saatebänd koosseisus Kaspar Kalluste, Marek Talts, Joel Remmel, Hele-Riin Uib ja Swinging Sisters. Tehnikaülikooli Akadeemilist Meeskoori juhatab Valter Soosalu.

Pidupäevakontserdi produtsendiks on Danel Pandre ning muusikajuhiks Marti Tärn. Kontserti juhatab Üllar Saaremäe.

Tulenevalt avalike ürituste toimumisele seatud piirangutest jagame kontserdile vaid 500 tasuta pääset, mis on saadaval Piletilevi veebilehel ja müügipunktides.

Üritusel osalejatel palume esitada immuniseerimise, COVID-19 haiguse läbipõdemise või negatiivse testitulemuse tõend. Kohapeal on ka võimalus kiirtestida.

Kontserdile saab kaasa elada ka ETV, ETV+ ja Vikerraadio vahendusel.

Allikas: Riigikogu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.