Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lahemaa 50 toob pealtvaatajani mererahva kultuuri (2021-08-06 07:36:08)

Sel nädalavahetusel, 7. ja 8. augustil toimub üritustesari Lahemaa rahvuspargi 50. sünnipäeva puhul. Tutvustatakse nii Lahemaa arhitektuuri, merekultuuri kui ka muusika ajalugu.

Laupäev algab Kolga mõisas kultuuripärandit tutvustava üritusega "4 mõisa, 4 arhitekti". Lahemaa rahvuspark rajati 50 aastat tagasi ning selle rajamine andis tõuke rahvuspargi mõisate korrastamiseks. Arhitekt Fredi Armand Tomps räägib mõisate ja külade inventeerimisest ja Sagadi mõisa restaureerimisest, Urmas Arike kõneleb Vihula mõisast, Aarne Kann Palmse mõisast ja Peeter Püssim Kolga mõisast.

Laupäeval toimub ka Leesi rahvamajas pillipäev. Ansambel Uurikad esitavad kohaliku laulu- ja pillimängukultuuri lugusid tänapäevasel moel.

Üritustesarja suurem eesmärk on tähistada Lahemaa kohta Eesti kultuuriloos. "Siin rahvuspargis hoiame lisaks loodusele ka inimeste loodud kultuuri. Muusikaline isetegevus oli 70ndatest kuni 90ndateni rannarahva seas väga levinud ning kõigest sellest on võimalik sel nädalalõpul taas osa saada" sõnas Keskkonnaameti kultuuripärandi spetsialist Ave Paulus.

Käsmu meremuuseumis toimub pühapäeval, 8. augustil kell 10-14 rahvusvaheline seminar, kus tutvustatakse Juminda miinilahingu kulgu Soome lahel. Esitletakse kahte rahvusvahelist uurimust. Rääkima tulevad teadlased nii Soomest kui Venemaalt. Ühtlasi möödub augustis 100 aastat purjelaeva Tormilind veeskamisest Hara Haagninal. "Merel ja meresõidul on lahemaalaste jaoks väga oluline roll. Tormilind oli üks ilusaimaid Eesti rannas ehitatud purjekaid. Sellel on Eesti merekultuuriloos kindlasti oma koht," lisas Paulus.

Üritustesarja korraldavad Keskkonnaamet koostöös Eesti Kunstiakadeemia, Kolga mõisa, Muinsuskaitseameti ja Käsmu meremuuseumiga. Eelregistreerimine pole vajalik.

Vaata kõiki Lahemaa juubeliaasta sündmusi kaitsealade veebilehelt.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.