Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PTA hakkab jagama infot talle teadaolevatest toodetest, mis on tagasi kutsutud seoses etüleenoksiidi (2021-08-02 08:28:24)

Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) paneb tarbijate huvisid arvesse võttes ameti kodulehele üles info talle teadaolevatest toodetest, mis on tagasi kutsutud seoses etüleenoksiidiga. Infot toidukäitlejate poolt tagasikutsutud toodete partiide kohta hakatakse uuendama kord nädalas, neljapäeval.

"Olgugi et toodete tagasikutsumine on ennekõike käitleja kohustus, tahame teha tarbijatele info kergemini kättesaadavaks," selgitab Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjalg ameti kodulehele etüleenoksiidiga saastunud toodete partiide rubriigi loomist.

Käesolevaks hetkeks on maaletoojad ja kauplejad juba alustanud etüleenoksiidi sisaldavate toodete tagasikutsumisega. "Kui toode võib olla tarbijani jõudnud, siis toidukäitleja annab tarbijatele tõhusat ja täpset teavet toote tagasikutsumise põhjuste kohta ning võtab tarbijatele tarnitud tooted vajaduse korral tagasi," kommenteerib Ramjalg.

Nii Eestis kui ka Euroopa Liidus (EL) on toiduohutuse tagamisel suurim roll toidukäitlejatel: valmistajatel, kauplejatel ja maaletoojatel. "Toidukäitleja kohustus on veenduda, et nii kasutatud tooraine, tootmisprotsess, kauplemine kui lõpptarbijani jõudev toit oleksid nõuetekohane ning ohutu," räägib toiduosakonna juhataja, lisades, et eelmainitu on seadusega reguleeritud, sh asjaolu, et tootmises peavad olema protsessid paigas ning toimiv enesekontrollisüsteem.

Järelevalveasutused, sh ELi järelevalveasutused, võivad saada võimalikust riskist või saastunud toidust teada hiljem, mistõttu on eriti oluline, et toidukäitlejad teavitaksid viivitamata oma partnereid ja ka avalikkust. "Sageli ei pruugi olla vaid kauplustes teavitamine piisav, mistõttu on amet öelnud, et selleks, et info jõuaks võimalikult paljude klientideni, tuleks kasutada teavitamiseks ka üleriigilist meediat," lisab ta.

Niipea kui PTA on saanud võimalikust ohust teada, oleme teinud koostööd toidukäitlejaga, et välja selgitada, kas Eesti turule on jõudnud teisigi saastunud tooteid. "Kui need tooted leitakse, siis jälgime, et need tooted kutsutaks nõuetekohaselt tagasi, sh oleme andnud teada, et peale info avaldamise kauplustes ja käitlejate veebilehekülgedel peaks tagasikutsumine olema tehtud üleriigilise meedia vahendusel," lausub Ramjalg ja lisab, et siinkohal on tingimata vajalik märkida ka konkreetse toote partii numbrid, kuna kõik partiid ei pruugi olla ohtlikud.

Kui poes müüakse ohtlikuks tunnistatud toodet, peab kaupleja alustama toote tarbijalt tagasikutsumisega, mis tähendab, et tarbija võib toote ostukohta tagasi viia ja toote eesti makstud summa tagasi saada.

"Juhime aga veel kord tähelepanu, et olulisim on usaldus ja see, et ettevõtja täidaks oma kohuseid ja teavitaks nii oma kliente, partnereid kui ka avalikkust saastunud toidust operatiivselt."

Käesoleval hetkel PTAle teadaolevad toodete partiid, mille suhtes on algatatud tagasikutsumine, leiab ameti kodulehele lisatud tabelist. Kogu info tagasikutsutud toodete partiide kohta leiab siit: Etüleenoksiidi sisaldavate toodete tagasi kutsumine | Põllumajandus- ja Toiduamet (agri.ee).





Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.