Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet kontrollis värsket puu- ja köögivilja Nõmme turul (2021-07-16 09:01:49)

15. juulil toimus reid ausa konkurentsi tagamiseks Nõmme turul Tallinnas. Müügikohtade kontrollid näitasid, et saatedokumendid ja kaup läksid kokku, ühtegi olulist nõuetele mittevastavust ei tuvastatud. Ainsad puudused esinesid vaid kauplemistegevusest teavitamata jätmise osas.

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) kriisijuhi Heidi Kääri sõnul täna olulisi nõuetele mittevastavusi ei tuvastatud. "Üldine olukord oli hea, sest kontrolli ulatuse alla kuuluvate Eesti päritolu maasikate, vaarikate, herneste, kurkide ja kartulite kohta esitati saatedokumendid, mis tõendasid nende Eesti päritolu," räägib Käär, lisades, et tarbijatele oli müügikohas toodete päritolu kohta esitatud tõene info.

Kokku kontrolliti üheksat käitlejat.

Kriisijuhi sõnul oli kahel käitlejal saatelehel märgitud kartuli sordi nimi hinnasildist erinev, ent puudus likvideeriti koha peal. Lisaks tuvastati mõningad vajakajäämised saatelehtede vormistamise osas.

Neli käitlejat ei olnud oma tegevusest teavitanud. "Kohapeal täideti teavitamise avaldused," lisab Käär.

Kontrollide käigus peavad värske puu- ja köögiviljamüüjad olema valmis esitama järelevalveametnikule müügikohas saatedokumendi ning tagama, et esitatud info vastaks nõuetele ning oleks ka sisuliselt korrektne.

Käär juhib veel tähelepanu sellele, et esmatootja ehk kasvataja, kes müüb ise oma toodangut, ei pea omama saatedokumenti, küll aga peab tal olema ette näidata mõni muu dokument, näiteks arvestusleht, kus on kirjas turul müüdud marjade kogus ja päritolu. "Seega peab ka esmatootja tõestama, et see toodang, mida ta müüb, on pärit tema põllult. Kas selleks dokumendiks on arvestusleht, saatedokument või mõni muu dokument, on esmatootja enda valida," selgitas kriisijuht.

Kordusreidil kontrolliti värske puu- ja köögivilja saate-, ostu- ja müügidokumente (sh muu päritolu tõendav dokumentatsioon). Kaup peab olema jälgitav ja päritolu peab olema tõestatav, sh omal maalapil kasvatatavad maasikad.

Esimene reid Tallinna Keskturul ja Harjumaa maasikamüügiplatsidel toimus 25. juunil, kokku kontrolliti 17 müüjat.

Amet jätkab kontrollide ja tulemuste avalikustamisega ka edaspidi. Hooaja kokkuvõte tehakse septembris.

Lisainfo:

Meelespea kasvatajale

Meelespea tarbijale

Meelespea müüjale

Korduma kippuvad küsimused



Allikas: Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.