Viimaste aastate jooksul on Soome aiandustootjate kulud aina suuremaks paisunud. Enim on need üles roninud kasvuhooneviljeluses: 5% aastas. Avamaa-köögiviljanduses on sama näitaja 3,5 ning puuvilja- ja marjakasvatuses 1,5.
1999. aastast alates on kulud kõige rohkem suurenenud tomati, kurgi, sõstarde ja pekingi kapsa kasvatamisel.
Tomati "priiskamine" on olnud põhjustatud valdavalt töötingimuste tehnilistest parendamistest.
Kõige säästlikumalt on suutnud hakkama saada säilituskapsas ja -sibul.
Kogukuludest moodustab üsna suure osa töö, mida saab aga vähendada selvekoristuse edasise juurutamisega. See tähendab, et klient nopib ise viljad, laseb kaaluda ning maksab kohe põllul või aias.
Allikas: Puutarha-Sanomat. |