Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumajandus- ja Toiduamet kontrollis lauamagusaineid (2021-07-01 08:31:22)

Amet kontrollis 19 erinevat lauamagusainet, mille üheks magustajaks oli magusaine stevioolglükosiidid. Proovide tulemused vastasid nõuetele, kuid märgistusel esines puuduseid.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Marii-Heleen Arna sõnul oli kontrolli eesmärgiks veenduda, et lauamagusainena turustatava toidu märgistus ja stevioolglükosiidide hulk vastaks nõuetele. "Kõiki lauamagusaineid analüüsiti, et määrata stevioolglükosiidide hulka, samuti hinnati toote märgistust nii pakendil kui ka veebipoes," kirjeldas Arna.

Kontrollide käigus selgus, et lauamagusainete puhul ei kasutata läbivalt kohustuslikku toote müüginimetust, mis peab sisaldama koostisesse kuuluva magustava aine nimetust. "Näiteks toode, mis sisaldab magustava ainena ainult stevioolglükosiide, peab kandma müüginimetust stevioolglükosiididel põhinev lauamagusaine. Samuti tuvastati kontrollil, et toote koostisosade loetelus ei tooda välja, et tegemist on magusainega," ütles Arna.

Lauamagusainete koostisosade loetelus ei pea esitama protsendiliselt magustavate ainete koguseid. "Siiski olid osad käitlejad seda teinud. Proovivõtust selgus, et kõik kellel see protsendiliselt oli esitatud võrdus see tootes olevate stevioolglükosiidide hulgaga. Ainult ühe toote puhul paluti käitlejal see arv täpsustada, kuna esitatud oli vahemik," selgitas Arna.

Lauamagusaine on ette nähtud toidu või joogi magustamiseks suhkru asemel. Lauamagusaine võib sisaldada teisi toidu lisaaineid ja toidu koostisosi. Stevioolglükosiididid (E960) on äärmiselt magusad, 200-350 korda magusamad sahharoosist ning selleks, et neid kasutada, segatakse toodet teiste vähem magusate magusainete või mahuainetega.

Juhul kui lauamagusaine sisaldab polüoole, peab nii pakendil kui ka e-poes olema lisatud hoiatus - ülemäärane tarbimine võib tekitada kõhulahtisust.



Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.