Külmkapitemperatuuri vajavaid tooteid ei tohi kindlasti jätta kuuma autosse või pikalt toatemperatuurile. Sedasi võib toit kiirelt rikneda ning vastutus selle eest ei lasu kauplejal ega tootjal vaid tarbijal endal.
Põllumajandus- ja Toiduameti peaspetsialist Triinu Allika tuletab saabuva jaanipäeva eel meelde, et kiiresti riknev toit peab võimalikult kiiresti jõudma poest koju külmkappi. "Paljud pered sõidavad maale puhkama. Tihti ostetakse linnast toidupoolis kaasa ning see jäetakse pikaks ajaks autosse. Sedasi aga võib toit kaotada kiirelt oma kvaliteedi ning ruttu rikneda, sest soe keskkond soosib mikroorganismide paljunemist," selgitas Allika.
"Sellised tooted nagu näiteks sink, vorst, suitsu- või külmsuitsukala, hummus, värske pesto, salatid, toores liha jne vajavad kindlat temperatuuri. Selleks, et tagada toidu värskus, tuleks tooted osta võimalikult kodu lähedalt. Juhul kui soovitakse siiski linnast maale minnes toit kaasa võtta tuleks kasutada näiteks jahutuskotti, mis aitab õiget temperatuuri hoida," soovitab Allika.
Oluline roll on ka kauplejatel, sest külmalettide korrasolek on toiduohutuse tagamisel väga tähtis. Nii külmkappide kui ka sügavkülmikute temperatuuri tuleb palava ilmaga pidevalt kontrollida. Sedasi on võimalik kiirelt tuvastada võimalik temperatuurilangus või külmiku rike.
Allikas: Põllumajandus- ja Toiduameti pressiteade