7. juunil tähistati ülemaailmset toiduohutuse päeva. Kampaania eesmärk on tõsta teadlikkust toiduohutusest ja kutsuda kõiki toiduahela osalisi koostööle.
Maaeluminister Urmas Kruuse pööras toiduohutuse päeval tähelepanu toidusüsteemi kestlikkusele. "Me oleme üle aasta elanud enneolematus olukorras - koroonaviiruse pandeemia tõi välja, et peame keskenduma senisest enam meie toidusüsteemi jätkusuutlikkusele. Meie valikud olevikus mõjutavad seda, kas ka tulevikus oleme hea tervise juures ja suudame toota piisavas koguses ohutut ning tervist toetavat toitu," sõnas minister.
"Ohutu toidu tagamise aluseks on kõigi toiduahela osaliste panustamine. Tootjad ja käitlejad peavad järgima rangeid toiduohutuse nõudeid, aga samavõrra oluline on see, et igaüks teaks, kuidas kodustes tingimustes ohutult toitu valmistada ja säilitada," lisas Maaeluministeeriumi toiduohutuse asekantsler Hendrik Kuusk.
Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on koostanud 5 lihtsat toiduohutusega seotud soovitust, mida igaüks saab järgida: hoia puhtust, eralda valmistatud toit toorest, küpseta põhjalikult, säilita toitu ohutul temperatuuril ning kasuta puhast vett ja värsket toitu. Täpsemad juhised saab kätte WHO kodulehelt.
Toiduohutuse päeva on ellu kutsunud ÜRO Peaassamblee ning kampaaniat korraldati kolmandat aastat järjest.
Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade