Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hoonestamata elamumaa tehinguaktiivsus kasvas mullu märkimisväärselt (2021-06-04 08:40:11)


Maa-ameti andmetel tehti 2020. aastal hoonestamata elamumaaga üle 3000 ostu-müügitehingu, koguväärtusega ligi 129 miljonit eurot. Tehingute arv kasvas varasema aastaga võrreldes 28% ja koguväärtus kümnendiku. Üldine hinnatase on püsinud ligi kolm aastat pigem stabiilne.

Tavapäraselt toimus enim ehk 41% kõikidest hoonestamata elamumaa tehingutest Harju maakonnas, järgnesid Tartu maakond (16%) ja Pärnu maakond (9%). Kui varasematel aastatel on ülejäänud maakondades hoonestamata elamumaa tehingute osatähtsus jäänud alla 5%, siis 2020. aastal toimus Lääne maakonnas 6,5% ja Saare maakonnas 5% tehingute koguarvust.Lääne-Eesti hoonestamata elamumaade turg on võrreldes teiste maakondadega suhteliselt aktiivsem: 10 000 elaniku kohta oli enim tehinguid Lääne maakonnas (97), järgnesid Hiiu (58) ja Saare maakond (46).

"Hoonestamata elamumaa tehinguaktiivsus kasvas 2020. aastal võrreldes aastatagusega oluliselt, selles turusegmendis on rohkem tehinguid tehtud vaid 2005. ja 2006. aastal," märkis Maa-ameti kinnisvara hindamise osakonna peaspetsialist Epp Rohtla. "Vaatamata keskmise tehinguhinna mõningasele langusele 2020. aastal, on mediaanhind viimasel kolmel aastal püsinud stabiilne, jäädes vahemikku 10-11 eurot ruutmeeter," lisas ta.

Elamumaa turu dünaamika erines 2020. aastal varasemate aastatega võrreldes oluliselt: juba jaanuaris ja veebruaris tehti oluliselt rohkem tehinguid, märts ja aprill olid riikliku eriolukorra tõttu vähemaktiivsed, kuid juba juunis ületas tehingute arv tavataseme ning septembrist kuni aasta lõpuni tehti kuus ligi 100 tehingut rohkem kui tavaliselt.

Hoonestamata elamumaa tehingu hinnatase oli kõrgeim Harju maakonnas, kus ruutmeetri mediaanhind oli 26,6 eurot, mis oli ühe euro võrra kallim kui aasta varem. Järgnesid Tartu, Pärnu ja Rapla maakond, kus ruutmeetri mediaanhind oli vastavalt 16,5 eurot, 9,3 ja 7,9 eurot. Tartu maakonnas ruutmeetri mediaanhind langes aastaga, Pärnu ja Rapla maakonnas tõusis. Teistes maakondades jäi ruutmeetri mediaanhind alla 5 euro, seejuures madalaim mediaanhind oli Põlva maakonnas - 1,1 eurot.

Hoonestamata elamumaa omandamiseks oli 2020. aastal Harju maakonnas vaja keskmiselt ligi 70 000 eurot, Tartu maakonnas ligi 37 000 eurot ning Pärnu ja Lääne maakonnas ligi 23 000 eurot. Maatüki keskmine pindala on maakonniti väga erinev ning see avaldab mõju tehinguhinnale: näiteks Pärnu maakonnas on ühikuhind kolm korda kõrgem kui Lääne maakonnas, kuid keskmised katastriüksused on kolm korda väiksemad, mistõttu tehinguhinnad on keskmiselt samal tasemel.

Detailsema ülevaatega saab tutvuda Maa-ameti kodulehel.

Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.