Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Nädalavahetusel tähistatakse Lahemaa rahvuspargi juubelit (2021-05-28 08:12:30)


Altja võrgukuurid Lahemaal ja Lahemaa 50 logo.
Foto: Toomas Tuul

Sel laupäeval, 29. mail avatakse Palmses Lahemaa rahvuspargi juubelipidustused. Rahvuspargi sünnipäeva tähistamine jätkub nädalavahetuse jooksul Lahemaa külades ja Lahemaa teemalise teaduskonverentsiga 31. mail ning 1. juunil.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder ütles, et just Lahemaa kui esimene ja vanim rahvuspark andis olulise tõuke eestlaste rahvusliku eneseteadvuse tõusule toonases NSV Liidus. "Kauni looduse ja ajaloolise pärandi poolest rikas Lahemaa on meie südame külge kasvanud ja jätkuvalt oluline tänapäevalgi," sõnas keskkonnaminister.

Keskkonnaameti peadirektor Riho Kuppart tõdes, et Lahemaa rahvuspargi väärtused on tugevana püsinud just tänu heale koostööle kogukonnaga. "Keskkonnaamet tänab kõiki, kes löövad aktiivselt kaasa rahvuspargi koostöökogu tegemistes. Lahemaa 50. sünnipäeva ühine tähistamine läbi aasta toimuvate sündmuste jadana on järjekordne suurepärane näide ja tõestus sellele, et nii kohalikud kui ka pärandi- ja looduskaitsjad hoiavad ja armastavad Lahemaad, meie esimest rahvusparki," ütles Riho Kuppart.

Lahemaa rahvuspargi juubeliaastal toimub kokku enam kui 30 juubeliga seotud sündmust, kuid ametlikud avapidustused on kavandatud eelolevaks nädalavahetuseks rahvuspargi ühte sümbolpaika- Palmse mõisa.

29. mail kell 12 annab Keskkonnaministeerium Palmses üle Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia koos looduskaitse kuldmärgiga tunnustatud looduskaitsjale ja Eesti Maaülikooli keskkonnakaitse ja maastikukorralduse professorile Kalev Sepale. Üle antakse ka kuus looduskaitse hõbemärki. Keskkonnaamet tunnustab paljusid inimesi pikaaegse südamega tehtud töö eest Lahemaa rahvuspargi kaitsel ja tutvustamisel ning Viru Instituut tunnustab Virumaa kultuuripärandi vardjat.

Sellele järgneb Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandi kontsert Palmse mõisa õuel ning seejärel juba pidu ja põnevad sündmused mitmel pool Lahemaa külades. "Soovitame kõikidel huvilistel leida juubelikavast mõni tore või hariv üritus või Lahemaalt mõni põnev paik, mida enda jaoks avastada. Lahemaal on vaatamisväärsusi nii palju, et loodetavasti leiab igaüks mõne paiga, kus piirkonna loodust või kultuuri nautida," ütles juubeliaasta sündmuste korraldaja, Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhtivspetsialist Maret Vildak.

31. mail ja 1. juunil saab aga maailma ja Lahemaa aktuaalsete looduskaitse teemadega tutvuda rahvusvahelisel juubelikonverentsil, kus esinevad nii maailma kui ka Euroopa looduskaitseorganisatsioonide juhid, eksperdid ning tippteadlased Eestist ja mujalt. "Räägitakse maailma tulevikku mõjutavatest teemadest - elurikkuse kaost ja säilimisest, ökosüsteemidest ja nende hindamisest, kliimasoojenemisest ja sellega kohanemisest, kogukonnakesksest pärandikaitsest ja kultuurilisest elurikkusest. Huvilised on oodatud konverentsil kaasa mõtlema nii Palmsesse kohapeal kui ka veebi teel," sõnas Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhtivspetsialist Maret Vildak.

Väga hea võimalus enda Lahemaa teemadega kurssi viimiseks on teisipäeva, 1. juuni hommikul otse Palmsest eetrisse minev "Terevisiooni" saade Eesti Televisiooni kanalil. Saates räägitakse rahvuspargi sünnist, Lahemaa väärtustest ja sellest, kuidas Lahemaal praegu elu käib.

Koroonaviiruse levik seab sündmusel osalevale rahvahulgale kahjuks piiranguid. "Peame jälgima, et Palmse mõisa õuele ja teistele üritustele ei koguneks korraga enam kui 250 külalist. Seetõttu teeme avaüritusest ka videosalvestuse, mille kaudu saavad sündmust järele vaadata ka need, kes vahetult osalema tulla ei saa. Mõned sündmused, näiteks raamatu "Väärtuslik Lahemaa" esitlus laupäeva ennelõunal või juubelikonverents "Lahemaa rahvuspark 50: loodus ja kultuur, minevik ja tulevik" 31. mail ja 1. juunil, toimuvadki piirangute tõttu väiksemas seltskonnas ja osaliselt ka veebis," tõdes Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhtivspetsialist Maret Vildak.



Allikas: Keskkonnaameti ja Keskkonnaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.