Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mustikate söömine aitab võidelda soolevähiga (2007-03-27 07:03:28)

 
Mustikates leiduv pterostilbiin vähendas põletikku ja rakkude jagunemise määra sooltes.
 
USA teadlaste sõnul aitab üks mustikate koostisaine ennetada soolevähki. Mustikates sisalduv pterostilbiin on looduslik antioksüdant ning kõrvaldab edukalt vabad radikaalid, mis võivad põhjustada vähi arenemist, kirjutab BBC. Sarnaseid antioksüdante on avastatud ka viinamarjades ja punases veinis. Lisaks antioksüdatiivsetele omadustele võib pterostilbiin ühe uuringu põhjal aidata alandada ka kolesterooli.

 

USA Rutgersi ülikooli teadlaste arvates oleks mõeldav ka pterostilbiini sisaldava ravimi loomine. Uuringu juhtivautor dr. Bandaru Reddy ütles, et uuringu tulemuste põhjal oleks kasulik suurendada marjade tarbimist, eriti kasulikud on aga mustikad.

 

Katsetes anti rottidele vähki põhjustavat ainet ning siis pterostilbiini – nendel rottidel esines märksa vähem soolevähi eelseid seisundeid kui teistel rottidel. Mustikates leiduv pterostilbiin vähendas põletikku ja rakkude jagunemise määra sooltes – nii põletikku kui kiiret rakkude jagunemist peetakse vähi riskifaktoriteks.

 

Kuigi soolevähi täpsed põhjused on ekspertidele siiani teadmata, on haigust seostatud tarbitud küllastatud rasvade ja suure kalorite hulgaga. Dr. Reddy ja tema kolleegid usuvad, et pterostilbiin võib olla võimeline seda protsessi tagasi pöörama, eeldatavasti alandades kolesteroolitaset. Lisaks mustikatele leidub pterostilbiini ka jõhvikates, pohlades ja viinamarjades. Ed Yong Suurbritannia vähiinstituudist ütles: «Kuigi pterostilbiin võib alandada soolevähi riski rottidel, pole veel teada, kas sama toime on sel ka inimeste puhul.»

 

Täiendavad uuringud peaksid aitama välja selgitada, kas ainest on kasu ka inimestel.

 

Allikas: tarbija24.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.