TOIDU KEEMILISED OHUD
Toit koosneb väga paljudest erinevatest, enamikus kasulikest ja ohututest ainetest. Samas võib toit sisaldada ka inimesele kahjulikke aineid, mis võivad olla looduslikud, aga võivad ka tekkida toidu valmistamise käigus ohutute ainete omavahelisel reageerimisel või nende lagunemisel. Toit peab olema ohutu, ta ei tohi põhjustada mingeid terviserikkeid. Et see oleks tõesti nii, tuleb heade põllumajandus-, kalandus- ja tootmistavade järgimise ja kontrolliga hoida kahjulike ainete sisaldus toidus võimalikult madalal.
6- tunnisel (veebipõhise kontaktõppe vormis) toimuval koolitusel räägib doksikoloogia professor Tõnu Püssa põhiliste erinevates toitudes sisalduda võivate ohtlike ainete tekkimisest, liikumisest toitu, nende toksiliste toimete iseloomust, samuti oluliste ainete analüüsist ja kontrolli meetoditest ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks toidu käitlemisel.
Käsitlemisele tulevad teemad:
· Mis on toiduohutus ja mis on toiduhügieen?
· Keemilise toiduohutusega seotud õigusaktid ja normid.
· Lühiülevaade toksikoloogiast.
· Põhilised keemilist ohtu põhjustavad ained - nende tekkimine, liikumine toitu, toksilise toime iseloom, analüüsid, kontroll, riski vähendamise meetodid:
ü Taimsed mürgid (alkaloidid, lektiinid jt. looduslikud ohtlikud ained taimeõlides)
ü Keskkonnamürgid (mükotoksiinid; biogeensed amiinid; plii, elavhõbe ja arseen; dioksiinid ja polükloorbifenüülid (PCB); taimekaitsevahendite jäägid ja väetised)
ü Veterinaarravimite jäägid toidus
ü Toidu töötlemisel ja säilitamisel tekkivad ohtlikud ained (polüaromaatsed süsivesinikud (PAH); Maillardi reaktsiooni produktid sh akrüülamiid; klorometüülpropaandioolid õlides; kiiritatud toidud)
ü Toidu lisaained, eriti värvid
ü Valest doseerimisest ohtlikuks muutuvad lisaained nagu keedusool, sidrunhape, nitritid
ü Toidu võltsimisest tulenevad ohud
Koolitus toimub 20. mail 2021kell 10.00-15.15 maaülikooli videosilla vahendusel BigBlueButton (BBB) keskkonnas.
BBB keskkonnas asuva seminariruumi aadress ning juhised seminariruumi sisenemiseks saadetakse koolitusele registreerunutele meilidele.
Rohkem infot selle koolituse kohta ja lingi registreerumiseks leiab aadressilt: https://ois.emu.ee/pls/ois/!tere.tulemast?leht=OK.AY.VP&id_ay_programm=11802&id_ay_toimumine=
16564&systeemi_seaded=3,1,12,1,
Sellel koolitusel osalemine on tasuline (65 eurot) ning vajalik on eelregistreerimine.
Eesti Maaülikooli avatud ülikooli koolituskalendri leiab aadressilt: http://avatudylikool.emu.ee/
----------------------------------
Vaata ka selle koolituse 8. juunil 2021 toimuvat jätkukoolitust "TAIMEDE ENDOGEENSED TOIDU- JA SÖÖDAMÜRGID".
Koolitus tutvustab toidukäitlejatele ning loomakasvatajatele põhiliste söötades ja toitudes sisalduda võivate (taimede poolt sünteesitud) inimesele ja loomadele mürgiste ainete tekkimist, liikumist toitu, nende toksiliste toimete iseloomu, ning annab soovitusi nende ainetega seotud riskide vähendamiseks sööda või toidu käitlemisel.
Rohkem infot selle koolituse kohta ja lingi registreerumiseks leiab aadressilt: https://ois.emu.ee/pls/ois/!tere.tulemast?leht=OK.AY.VP&id_ay_programm=12162&id_ay_toimumine=
16784&systeemi_seaded=3,1,12,1,
Fr. R. Kreutzwaldi 56/1 (III korrus)