Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Meteoroloogiapäev keskendub polaarpiirkondadele (2007-03-22 14:30:38)


Reedel, 23. märtsil tähistavad Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) ja selle 188 liikmesriiki (sh Eesti) meteoroloogiapäeva, mille peateema on „Polaarmeteoroloogia. Globaalsete mõjude mõistmine”.


„Meteoroloogoapäeva teema valik tuleneb asjaolust, et Rahvusvaheline Teadusnõukogu (ICSU) ja Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) viivad 2007.-2008. aastal ellu ühise projekti Rahvusvaheline polaaraasta,” selgitas teemavalikut Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektor Jaan Saar.

Rahvusvaheline polaaraasta 2007-2008 tähistab uut lähenemist polaarteadustes, rõhudes eelnevast rohkem uurimistöödele, mis ühildavad füüsikat, ökoloogiat ja sotsiaalteadusi, hõlmates seejuures nii Arktikat kui ka Antarktikat.

Viimastel kümnenditel on tehtud palju edusamme polaarregioonide tähtsuse mõistmiseks maailma kliimasüsteemis. Seetõttu osalevad rahvusvahelise polaaraasta projektides ka polaarpiirkondadest kaugemal asuvad riigid, sealhulgas Eestist Teaduste Akadeemia. WMO rõhutab meteoroloogiapäeval temperatuurimuutuste suhtes eriti tundlikes polaarpiirkondades toimunud ilmamuutuste globaalseid tagajärgi. „Eestis võib see eelkõige väljenduda tormide sagenemises ja talve lühenemises ning võimalik, et ka päikesepaisteliste ilmade vähenemises,” täpsustas Saar.

EMHI tähistab meteoroloogiapäeva homme kell 10 EMHI 3. korruse saalis (Toompuiestee 24) algava konverentsiga „Polaarmeteoroloogia. Globaalsete mõjude mõistmine”. Konverentsil osalevad teadlased, kes on tihedalt seotud polaaraladega, näiteks Mart Saarso, Jaan-Matti Punning, Tõnu Martma, Andres Tarandi, Vello Pargi ,Enn Kauba jt.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 22.03.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.