Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Keskkonnaamet palub looduses liikudes arvestada looduskaitseliste piirangutega (2021-04-06 08:12:20)


Looduskaitseliste piirangutega arvestamine on oluline looduse
asukate hoidmiseks. Foto autor: Kaja Lotman

Alanud kevadel looduses liikudes võivad inimesed tahtmatult häirida maas pesitsevaid ja rändel peatuvaid linde. Pesitsemiseks ja rändepeatusteks olulistel kaitsealadel kehtivad liikumispiirangud, millega Keskkonnaamet palub inimestel arvestada.

Kevad on looduses tundlik aeg, mil loomariigis saadakse järglasi. Loodusele ja selle asukatele mõju vähendamiseks vii end kurssi, kuidas looduses mõistlikult käituda.

Linde võivad häirida linnukolooniatest läbi käimine, aga ka seal liiga kaua paigal püsimine. "Samuti võib lindudele ja nende pesadele ohtu kujutada paadi kaldale tõmbamine rannas, kus linnud pesitsevad. Lemmikloomadega looduses liikudes palume lemmikuid hoida rihma otsas, et need loomi ja nende poegi ei ohustaks," sõnas Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna nõunik Kaja Lotman.

Häirimise tagajärjel võivad linnud maha jätta oma pesad või pojad, kes seejärel hukkuvad. Pesitsuskohalt minema hirmutud linnud kaotavad väärtuslikku energiat, mille tõttu võivad nad liiga kauaks pesalt eemale jääda ning nende munad jahtuda ja hävida. "Kui hauduja lind peab pesalt kiirustades lahkuma, ei jõua ta mune katta. Nii võib pesa sattuda röövloomade saagiks. Mõned maas pesitsevad linnud suudavad pesa ka nii hästi varjata, et rannas jalutades võib inimene lindude munad puruks astuda," tähendas Kaja Lotman.

Looduses liikuja meelespea

· Ära mine aladele, kus linnud võivad maas pesitseda; iseäranis tundlikud alad on laiud, rannad, niidud ja sood. Kavanda Maa-ameti Looduskaitse kaardirakenduse abil liikumisteed, kus võib pesitsusperioodil liikuda.

· Hoia oma lemmikloom pesitsusaladest eemal.

· Mootorsõidukitega sõida vaid teedel, mis on kantud kaardile pidevjoonega. Jälgi ka sissesõidukeelumärke.

· Ära sõida paadiga liiga kiiresti neis paigus, kus linnud võivad pesitseda ja linnupojad ujuda. Kontrolli eelnevalt, kas mootorpaadi kasutamine on lubatud.

Lihtsasti mõistetava Looduskaitse kaardirakenduse kaudu on teave kehtestatud liikumispiirangute kohta hõlpsasti kättesaadav. Selle järgimine aitab vähendada teadmatusest tingitud häiringuid tundlikele liikidele.

Kaitstavatel aladel viibimine on üldiselt lubatud, erandiks on loodusreservaadid. Need on alad, mis hoitakse inimtegevusest puutumatuna ja seal viibimine on aastaringselt keelatud. Täieliku liikumiskeeluga alad on kaardirakenduses tähistatud punase värviga. Kollase värviga on kaardirakenduses sellised alad, kus kehtivad teatud ajal liikumispiirangud.

Kaardirakendusse on lisatud ka piirangute kehtivusajad ja kehtivad erandid. Piiranguajal on neis paigus liikumiseks vaja taotleda Keskkonnaameti luba, seda saab teha
Keskkonnaameti kodulehel.

Kaitsealadel võib telkida ja lõket teha vaid selleks ettenähtud ja tähistatud kohtades. Hooletult ja valesti tehtud lõke võib põhjustada põlengu, mille tagajärjel paljud looduse asukad hukkuvad.



Allikas: Keskkonnaameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.