Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Köögiviljade sissevedu (2004-09-29 19:39:32)
Järgnev ülevaade köögiviljade sisseveost ja selle võimalikest muutustest pärast Eesti ühinemist Euroopa Liiduga pärineb Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) infotalituse juhataja Vevo Olevsoo ettekandest aianduspäeval 28. septembril Tartus.

Alates 1. maist muutis Tolliamet kaupade liikumise registreerise korda, sealt laekunud andmeid töödelnud Põllumajandusministeeriumi kaubandusbüroo ei koosta aga enam ekspordi-impordi ülevaateid. Põhjuseks see, et tollest kuupäevast alates on EL meie jaoks siseturg ning vastavalt Liidu nõuetele ei pea ühes majandusruumis liikuvat kaupa eraldi registreerima.

2003. a. toodi tomateid praegustest EL riikidest Eestisse 89,2% kogu tomati impordist. Ülejäänud 10,8% jagunes aga seitsme riigi vahel, mis tähendab, et kolmandate riikide lõikes oli protsent riigi kohta väga väike. EL ja tollaste kandidaatriikide osakaal teiste köögiviljade lõikes oli järgmine: porrulauk – 92,7% (lisaks 4 muud riiki), valge ja punane peakapsas – 95,8% (üks muu riik: Ukraina), lehtsalat - 98,6% (kaks muud riiki), kurk – 90,7% (3 riiki), porgandi ja naeri osas tuli aga EL praeguse majandusruumi osakaaluks tervelt 100%.

Liiduväliste riikide osakaalust aiasaaduste impordis langes suur osa nendele riikidele, kellega Eestil oli sõlmitud vabakaubanduslepingud. Nüüdseks on need lepingud kehtivuse kaotanud ning seepärast ka huvi nende riikidega kauplemise vastu vähenenud. Kuigi sealt saabunud aiasaadused olid ja on tänaseni odavad, tõkestavad sissevedu kehtima hakanud importmaksud.

EL riikide lõikes oli 2003. aastal aiasaaduste sissevedu järgmine.
Tomat. Enim toodi Hollandist (39,2%), Hispaaniast (33,3%) ja Poolast (12,4%). EPKK ennustab nii turu- kui kauplusevaatluste järgi, et esikolmik jääb samaks ka tänavu, kuid Poola osakaal võib suureneda. Kui varem suuremad kaubaketid Poola tomatit sisse ei võtnud, siis tänavu on seda ka kauplustes näha olnud. Arvestades seda, et kodumaine tomat ilmus tänavu müüki tavalisest hiljem, on Poola tomati müük kasvanud kõige enam turgudel. Selles aastal ei ole aga näha Ukraina (eelmisel aastal 9,6%) ja Venemaa (1,1%) tooteid. Nende arvelt tundubki just Poola võitnud olevat. Ilmselt on oma osa suurendanud ka Leedu (1,3%), kui vaevalt ta 5% künnist ületab.

Kurk. Möödunud aastal olid Eesti põhilisteks impordipartneriteks Holland 28,8%, Hispaania 27,9%, Leedu 13,8% ja Saksamaa 11,7%. Tänavuseks ennustab EPKK siia teatud muudatusi. Eeldatakse Saksamaa osakaalu vähenemist, põhjuseks võrreldes näiteks Poolaga oluliselt suuremad tootmiskulud. Kuna Leedu on küllalt usinalt katmikaiandust arendanud, võib oodata lõunabaltlaste osakaalu suurenemist..

Sibula ja teiste sibulköögiviljade osas tervikuna valitses Poola juba möödunud aastal (46,9%), teisel kohal oli Holland (36,3%), ülejäänute osakaal oli väike. Samas oli näiteks porrulaugu osas oli impordi struktuur teine. Siin olid juhtohjad Hollandil (58,5%), järgnesid Prantsusmaa (20,9%) ja Läti (8,5%). Võib arvata, et Hollandit ei suuda selle koha pealt keegi tõugata, pigem on hollandlased ära võtnud osa prantslaste turust. Läti osakaal sarnaseid ilmastikutingimusi arvestades pigem kahaneb.

Kapsaid imporditi kõikide liikide ja teisendite osas tervikuna möödunud aastal järgmiselt: Poola 47,1%, Ungari 15,1% ja Holland 10,3%. Tänavugi säilitab Poola kindlalt esikoha, arvatavasti jääb ka nüüd teiseks Ungari. Kui möödunud aastal oli suur osa varajasest peakapsast pärit Hollandist, siis tänavu tuli põhiosa Ungarist. Seega võib arvata, et hollandlased on loovutanud osa oma turust madjaritele. Läti oma eelmise aasta 8,8% püsib esinelikus ilmselt ka tänavu, võib eeldada et ka Läti kaotab paar protsendipunkti turust.

Salati osas ei julge EPKK olulisi muudatusi ennustada. Möödunud aastal oli Hollandi osa 49,5% ja Hispaanial 39,6%. Suurusjärgud võivad selgi aastal enam-vähem samaks jääda.

Porgandi impordist moodustasid Hollandi tarned tervelt 73,9%, järgnes Poola 12,1%-ga. Tänavuseks ennustab EPKK aga turu ümbermängimist Poola kasuks, sest Holland ei saa enam ekspordituge ning Poola on Eestisse usinasti porgandeid toonud.

Allikas: EPKK.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.