Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aeduba on toitev suupiste (2007-03-21 09:35:11)

 

Aedoad on tervislikud, vitamiinirohked ja maitsvad, neid võib pakkuda suupistelaual ja nendest saab valmistada mitmesuguseid suppe, salateid ja hautisi.

 

Kaalujälgijad hindavad aedube nende kõrge kiudaine- ja proteiinisisalduse ning madala rasvasisalduse tõttu. Kaalujälgijate punktisüsteemi järgi annab 25 grammi keedetud ja konserveeritud ube 0,5 punkti ja 100 g 1,5 punkti, 20 grammi kuivatatud ube ühe punkti ja 100 g 4,5 punkti. (Üks punkt on keskmiselt 50 kalorit – toim.)

 

Aedubades sisalduvat taimset proteiini suudab inimorganism kergesti omastada.

100 grammis ubades leidub 1,8 grammi valke, 0,1 grammi rasvu, 7,1 grammi süsivesikuid, 1,8 grammi kiudaineid ja 90,3 protsenti vett. Aedubades leidub A-, B- ja C- vitamiini.

 

Külmutatud noori rohelisi oakaunu saab osta igast poest aasta läbi. Roheliste ubade ostmisel valige erksa värvusega karged kaunad, millel pole tumedaid plekke või muid vigastusi. Säilitage kaunu plastkotti pakitult külmkapi köögiviljasahtlis kuni viis päeva.

Kollased oad ehk vahaoad on roheliste suguvennad ega jää neile omadustelt sugugi alla, ent on vähem populaarsed. Põhjuseks arvatavasti nende värvus, mis võib vihjata üliküpsusele, see aga pole koos kauntega söödavate ubade puhul kaugeltki soovitav staadium.

 

Oad on väga tänuväärne toiduaine, sest neid saab pakkuda mitmel moel. Ärge keetke oakaunu liiga pehmeks, vaid ainult blanšeerige ehk ehmatage neid keeva veega. Külmutatud oad sobivad keevas vees ülessulanult väga hästi peaaegu kõikidesse moekatesse vinegrettkastmetega salatitesse, aga ka toidulisandiks ja suupisteks. Pakkuge ubade kõrvale tavapärase võis kuumutatud riivsaia asemel kergemaid ja trendikamaid lisandeid.

 

Eestlased on harjunud soolaga keedetud ube õlle kõrvale nosima. Oad on ka hea täiendus köögiviljasuppidele, samuti saab neid lisada mitmesugustele salatitele. Ubade maitse tuleb toitudes eriti hästi esile, kui piserdada neile peale pisut värsket sidrunimahla. Püreestatud ubadest saab aga valmistada maitsva ja tervisliku võileivakatte.

 

Allikas: www.tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.