Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ülemaailmne veepäev keskendub veepuudusele (2007-03-19 14:47:51)

 

Neljapäeval, 22. märtsil tähistatakse ÜRO eestvedamisel ülemaailmset veepäeva, mille peateemaks on toimetulek veepuudusega. Rahvusvahelise veepäeva raames toimub Brüsselis Euroopa veekonverents ja Tallinna Tehnikaülikoolis konverents teemal „Veepuudus? Kas ka Eestis?”.

„Teema valiku asjakohasus on seotud ka kliimamuutustega maailmas,” ütles Keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv. „Veepuudus on probleem eelkõige maailma vaesemates piirkondades, olles ühelt poolt vaesuse põhjuseks ning teiselt poolt piirkondlikuks eripäraks. Veepuudus võib paljudel juhtudel olla seostatav põudadega, kuid on veel teisigi põhjuseid.”

Kroonilise veepuuduse all kannatavate piirkondade arv kasvab pidevalt, kõige suurem mure on see aga maailma kuivemates paikades, kus elab rohkem kui 2 miljardit inimest, sealhulgas pool kõikidest vaestest inimestest. Paljudes Põhja Aafrika ning Lähis-Ida riikides, nii nagu ka Mehhikos, Pakistanis, Lõuna-Aafrikas, Hiinas ja Indias esineb veepuudus periooditi, kuna enamik magedat vett kasutatakse ära niisutuseks põllumajanduses.

„Kuigi Maast on kolm neljandikku kaetud veega, on vaid tühine osa sellest mage vesi,” selgitas Liiv. „Ligikaudu 70%, mõnes arenguriigis isegi kuni 95% kasutatavast veest kulutatakse põllumajanduskultuuride niisutamiseks, toiduainete tootmiseks ja toidu valmistamiseks.”

Vee kasutamine kasvab pidevalt. Maailma rahvastiku arvuks prognoositakse aastaks 2030 kuni 8,1 miljardit inimest, mistõttu arvatav toiduvajadus kasvab võrreldes 1998. aastaga ligikaudu 55%. Samaaegselt tuleb aga tagada vee olemasolu ka elementaarseteks hügieenivajadusteks, energiatootmiseks, tööstusettevõtete ning linnade jaoks.

Eestis on vett piisavalt, kuid meie põhiprobleemid veekasutusel tulenevad kvaliteetse vee kohati raskest kättesaadavusest. Seetõttu on ka mitmed Eestis käimasolevad EL abiprojektid suunatud joogivee kvaliteedi parandamiseks.

 
Täiendav teave:
ÜRO avaldatud hinnangute andmed maailma veeolukorra kohta:
- Aastaks 2025 elab ligikaudu 2 miljardit inimest absoluutse veepuudusega piirkondades;
- Praegu puudub peaaegu igal 6. inimesel maailmas võimalus saada minimaalset vajalikku kogust puhast vett (20-50 liitrit) päevas. Ligikaudu 3800 last sureb maailmas iga päev just seetõttu, et neil puudub juurdepääs puhtale joogiveele.
- Veepuudus mõjutab ligikaudu 40% inimestest;
- Umbes 70% kogu maailmas kasutatavast mageveest kasutatakse ära põllumajanduses niisutuseks;
- Ainult 1% kogu maailma veeressursist on inimeste jaoks kasutatav. Kuigi planeedi pinnast on ligikaudu 70% kaetud veega, on sellest 97,5 % merevesi. Ülejäänud 2,5 protsendist mageveest asub 68,5% jääpankades ning liustikes;
- 20. sajandil kasvas vee kasutus 6 korda, seega 2 korda kiiremini kui rahvastik;
- Tööstusriikides (USA) kasutatakse ligikaudu 380 liitrit vett inimese kohta päevas, Saksamaal 129 liitri inimese kohta päevas. Arenguriikides aga 20-30 liitrit päevas inimese kohta.
- Ligikaudu 30% kasutatavast mageveest läheb kaotsi tänu leketele. Suurtes linnades võivad lekked ulatuda 40-70%-ni.
- Ligikaudu 2,2 miljonit inimest, enamasti arenguriikidest, sureb igal aastal veega seotud või puhta vee puudumisest tingitud haigustesse;
- Arvatavalt sureb igal nädalal ligikaudu 42 000 inimest joogivee halva kvaliteedi tõttu. 90% neist on alla viieaastased lapsed.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 19.03.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.