Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa-amet valmistub tootma Eesti kohta rohkem kolmemõõtmelisi ruumiandmeid (2021-03-10 08:47:59)



Maa-ameti Geo3D strateegilise programmi alusel peaks lähiaastatel oluliselt täienema ameti ruumiandmete ja -teenuste portfell. Kasutajatele soovitakse pakkuda üle-eestilise katvusega detailseid kolmemõõtmelisi (3D) mudeleid hoonete ja rajatiste, aga ka loodusobjektide kohta. Esimesed avalikult kasutatavad lahendused 3D andmetest jõuavad kasutajateni tänavu aprillis.

"3D-mudelid valmivad automaatse andmetöötluse abiga aerolaserskaneerimise punktipilvest, neid on väärindatud erinevate registriandmete lisamisega. Hoonete mudelitega tulevad kaasa objektipõhised viited Eesti topograafia andmekogus, aadressiandmete infosüsteemis, maakatastris ja ehitisregistris," selgitas Maa-ameti peadirektori asetäitja Artu Ellmann.

Et näidata, millised kolmemõõtmelisi ruumiandmeid Eesti kohta on võimalik pakkuda, on Maa-ametil valminud seeria videoklippe."Videotes nähtavate 3D lahenduse loomisel tuginesime andmetele, mis meie teadmiste ja kogemuste põhjal võivad laiale kasutajaskonnale huvi pakkuda," märkis Ellmann. "Jääme ootama huviliste tagasisidet, et lahendusi häälestada ja täiendada," lisas ta. Avalikkusele tehakse rakendus kättesaadavaks järk-järgult, vastavalt andmete ja teenuste valmimisele. Esimesed avalikult kasutatavad lahendused 3D andmetest jõuavad kasutajateni hiljemalt tänavu aprillis.

Maa-amet varustab Eesti ühiskonda kaasaegsete ja usaldusväärsete ruumiandmetega. Kui ameti algusaegadel oli põhirõhk klassikalisel kartograafial (Eesti baaskaardid ja põhikaardid), siis käesoleva sajandi kahel esimesel kümnendil lisandusid neile järjest kvaliteetsemad ortofotod ja aerolaserskaneerimise kõrguspunktid. Nüüdseks on arenenud nii Maa-ameti tehnoloogilised võimalused kui ka andmete kasutajate soovid ja vajadused, et teha järgmine samm ning pakkuda kõikidele soovijatele laiemat sortimenti 3D andmeid.

Lähemalt võib Geo3D kohta lugeda Maa-ameti geoportaalist.



Allikas: Maa-ameti pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.