Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vajadus keskkonnaspetsialistide järele suureneb (2007-03-14 18:25:32)


Keskkonnaministeeriumi tellimusel valminud uuringust keskkonnaerialade lõpetajate vajaduse kohta tööjõuturul selgub, et keskkonnaspetsialistidest on juba praegu puudus ja vajadus nende järele kasvab.

“Vajadus keskkonnaspetsialistide järele on juba praegu suurenenud, kuid see suureneb 2-3 aasta pärast veelgi, sest siis vajavad keskkonnaspetsialiste senisest rohkem nii riigiasutused kui ka kohalikud omavalitsused, aga ka eraettevõtted,” tegi uuringust kokkuvõtte Keskkonnaministeeriumi keskkonnahariduse büroo juhataja Anari Lilleoja.

Kõige enam läheb 2-3 aasta pärast vaja keskkonnakorraldust ja jäätmevaldkonda tundvaid töötajaid, kuid uuringu käigus küsitletud nimetasid ka metsanduse, looduskaitse, haljastuse, kalanduse ja veespetsialiste ning järelevalveinspektoreid. “Valdavalt vajatakse edaspidi keskkonnaspetsialistide ametikohtadele kõrgharidusega inimesi, kuid hinnatud on ka rakendusliku kõrghariduse omandanud spetsialistid,” täpsustas Lilleoja.

Küllalt suur vajadus keskkonnaeriala spetsialistide järele on tekkimas ligi pooltes kohalikes omavalitsusasutustes. Tööstusettevõtetest vajaks selle aja spetsialiste pea kolmandik. Samuti prognoositakse keskkonnaspetsialistide vajadust põllumajanduses, transpordis,
riigiasutustes, MTÜ-des, riigiasutustes ja mujal (energeetika, loodusharidus).

Praegu on kõige rohkem keskkonnaspetsialisti ametikohti loodud vee- ja jäätmevaldkonnaga tegelevates asutustes, vähem ehituse, põllumajanduse ning puidu- ja paberitööstuse valdkondades.

Uuring keskendus ka keskkonnaspetsialistide ettevalmistusele. Üle poole vastanute hinnangul vastab keskkonnaerialade lõpetajate kvalifikatsioon tööandjate vajadustele. Alla neljandiku vastajate arvates on spetsialistide ettevalmistus ebapiisav, enim jääb nende hinnangul lõpetajatel puudu praktilisest kogemusest.

*Uuringu tulemused näitavad, et kvalifitseeritud keskkonnaspetsialistide järele on jätkuv vajadus, ja seda tuleb silmas pidada ka keskkonnaalast kõrgharidust kavandades,” ütles Lilleoja.

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS, küsitleti 169 ettevõtte või asutuse esindajat. Uuringu sihtrühmaks olid keskkonnaerialadega seotud ettevõtted ja riigiasutused. Valimi suuruseks oli 166 organisatsiooni, sh 68 avaliku sektori asutust ja 98 ettevõtet. Uuringuga saab tutvuda Keskkonnaministeeriumi koduküljel http://www.envir.ee/378516.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.03.2007 pressiteade.

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.