Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikool asutab intellektuaalomandit investeeriva ettevõtte (2020-12-08 08:28:38)


Teadustulemuste tavaellu jõudmiseks on Tartu Ülikoolis algatatud näiteks eksperimentaalarenduse projektide programm. Pildil on Tartu Ülikooli pehme robootika dotsent Indrek Must, kes osaleb programmi tänavuses voorus. Foto: Andres Tennus

Tartu Ülikooli (TÜ) nõukogu otsustas 30. novembril asutada ettevõtte UniTartu Ventures OÜ, mis loob uue võimaluse suunata ülikooli teadlaste loodud intellektuaalomandit teadus- ja tehnoloogiamahukatesse ettevõtetesse.

"Tartu Ülikoolile kuuluva osaühingu kaudu saame aidata teadlastel ja ka üliõpilastel ettevõtlusega alustada, suunates nende loodavatesse iduettevõtetesse ülikoolile kuuluva intellektuaalomandi ja otsides selleks rahastajad," rääkis TÜ arendusprorektor Erik Puura.

TÜ nõukogu liikme Heidi Kakko sõnul on UniTartu Ventures OÜ asutamine nii ülikooli kui ka Eesti jaoks pikka aega ette valmistatud märgiline otsus, mis loob uusi võimalusi ülikoolist võrsuva teaduspõhise ettevõtluse kiirendamiseks. "Kümne aastaga on Eesti saavutanud suurepärase positsiooni infotehnoloogia valdkonna idufirmade arendamisel. Nüüd tahame kasvatada innovaatilisi rahvusvahelisi ettevõtteid märksa rohkem ka teistes valdkondades loodava teaduse põhjal. Ajastus selleks on õige ja Tartu Ülikooli teadlaste eksperditeadmised on parim intellektuaalne kapital, mida investeerida," sõnas Kakko.

Tartu Ülikooli üks eesmärk on olla Eesti nutika majanduse kiirendi. See tähendab muu hulgas ülikooli aktiivsemat osalemist uute kõrgtehnoloogiliste ettevõtete loomises. Vajadus uue ettevõtte järele kerkis esile eelkõige tänu genoomika instituudi, loodus- ja täppisteaduste valdkonna instituutide, ülikoolisisese eksperimentaalarenduse toetusmeetme ning ülikooli hargettevõtete programmi viimaste aastate edukusele ja kiirele arengule.

Ülikoolile kuuluvaks intellektuaalomandiks, mis investeeritakse UniTartu Venturesi kaudu kasvufaasis ettevõttesse, võivad olla näiteks andmed, teadusuuringute tulemused või patendid. Lisaks ülikoolist välja kasvanud tärkavatele ettevõtetele saab UniTartu Ventures koostööd teha ka teiste Eesti või välismaiste tehnoloogiaettevõtetega, mis on varajases faasis ja vajavad arenemiseks ülikoolis loodud intellektuaalomandit.

Detsembri teises pooles hakkab ülikool otsima ettevõttele tegevjuhti. "Perspektiivsel juhikandidaadil on suur kogemus uusettevõtluse vallas, oskus tunda ära häid ettevõtlusideid ning motiveerida akadeemilisi töötajaid kaasa mõtlema ja tegutsema," sõnas Erik Puura.

Allikas: Tartu Ülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.