Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Hingeõhu koostis aitab avastada diabeeti (2007-03-11 07:18:53)

 

Teadlased on välja töötanud testi, mis võib I tüüpi diabeedi teha kindlaks hingeõhu koostise kaudu.

I tüüpi diabeedi puhul ei tooda kõhunääre glükoosi rakkudesse viimiseks vajalikku insuliini, mistõttu veres tekib glükoosi üleküllus. Praegu tehakse I tüüpi diabeeti kindlaks glükoosi sisalduse mõõtmisega patsiendilt võetud vereproovis.

Mississippi Ülikooli (USA) tudeng Armstrong Mbi ja tema juhendaja Chuji Wang on aga välja töötanud testi, mis võimaldab I tüüpi diabeeti kindlaks teha ka mitteinvasiivselt, kasutades selleks väljahingatavat õhku. Nende poolt välja töötatud tehnoloogia analüüsib atsetooni hulka väljahingatavas õhus. Atsetoon on üks aineid, mille kontsentratsioon kopsudes suureneb koos veresuhkru taseme tõusuga.

Mbi sõnul on I tüüpi diabeetikute väljahingatavas õhus atsetooni kontsentratsioon reeglina suurem kui 1,4 osakest miljoni kohta (0,00014%). Uudne seadeldis on suuteline mõõtma kuni neli korda väiksemat kontsentratsiooni - 0,45 osakest miljoni kohta (0,000045%).

See loobki Mbi sõnul võimaluse lihtsa testiga teha kindlaks, kas patsiendil on I tüüpi diabeet või mitte, võimaldades vältida täpseid tulemusi andvaid, ent tülikaid näpu otsast vereproovide võtmisi.

Allikas: Eesti Geenikeskus Nature News´i põhjal


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.