Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lugemist pühapäevaks: Hambaprotees eraldab ravimit vastavalt vajadusele (2007-03-11 07:15:43)

 

Euroopa teadlased on välja töötanud hambasuuruse seadeldise IntelliDrug, mis on suuteline eraldama sobivas koguses ravimit vastavalt haige vajadustele.

IntelliDrug on suunatud eelkõige krooniliste haiguste põdejatele, kelle raviks või haiguse kontrolli all hoidmiseks on vajalik pidev ravimite manustamine. Suhu siirdatuna täiendavalt ka hambaproteesi ülesandeid täitev seadeldis koosneb ravimiga täidetud mahutist, ventiilist ning elektrooniliste anduritega varustatud mikroajamitest.

Sülg siseneb IntelliDrugis olevasse mahutisse läbi seda ümbritseva membraani, lahustab ravimit ja voolab läbi väikese kanali tagasi suuõõnde. Kanalis asuvad lahustunud ravimi kogust ja kontsentratsiooni jälgivad andurid, mis reguleerivad vastavalt vajadusele eraldatava ravimi kogust kas sulgedes või avades kanali otsas asuvat ventiili. Seadeldis mahutab kuni kahe nädala ravimivaru.

Kui ravim hakkab lõppema, annab IntelliDrug sellest haigele märku. Seadeldise ühe väljatöötaja, Saksamaa Fraunhoferi Instituudi teadlase dr Oliver Scholzi sõnul võib haige tühjaks saanud seadeldise ise uue vastu välja vahetada. Tühi seadeldis täidetakse uuesti, sel vahetatakse patarei ning seejärel on seade valmis uuesti kasutusse minema.

IntelliDrugi prototüüpi esitleti esmakordselt MedTec messil Stuttgardis käesoleva aasta veebruaris. Nüüd viiakse selle testimiseks läbi kliinilised katsed, kasutades ravimina uimastite võõrutusraviks kasutatavat naltreksooni. Kui kliinilised katsed tõendavad seadme efektiivsust, võib see olla avalikkusele kättesaadav juba 2010. aastal.

Lisainfo: http://www.intellidrug.org/

Allikas: Eesti Geenikeskus CORDIS News´i põhjal


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.