Katsealustelt võeti vereproove – enne sööki ning iga tunni või kahe tunni tagant (kuni 10 tunni jooksul) pärast sööki – ning vereproove analüüsiti lükopeenisisalduse suhtes.
Tulemused näidasid, et lükopeeni omastamine oranžidest tomatitest valmistatud kastmest oli 2,5 korda parem kui punaste tomatite puhul. Lükopeenitase katsealuste veres lõpetas tõusmise ligi 5 tundi pärast oranžidest tomatitest tehtud kastme söömist ning sel hetkel oli selle näitaja umbes 200 korda suurem kui pärast punastest tomatitest tehtud kastme söömist.
«Kuigi punased tomatid sisaldavad palju enam lükopeeni kui oranžid tomatid, esineb suurem osa sellest sellisel kujul, mida inimorganism ei omasta kuigi hästi,» selgitas toiduteaduse ja -tehnoloogia professor Ohio osariigist dr. Schwartz.
«Uuringus osalenud inimesed said tegelikult oranžide tomatite kastme söömisel vähem lükopeeni kui punaste tomatite puhul, kuid nende organism suutis omastada palju rohkem lükopeeni kui punastest tomatitest,» märkis ta.
Allikas: www.tarbija24.ee