Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uuring: oranžid tomatid on kasulikumad (2007-03-09 07:21:51)

 

Ohio riikliku ülikooli toiduteadlased kasvatasid oranži värvusega tomateid ning tegid katsete teel kindlaks, et sellised tomatid on tavapärastest, punastest tomatitest tervislikumad.

 

Oranžid tomatid sisaldavad sellist tüüpi lükopeeni, mida inimorganism omastab kergemini kui punastes tomatites leiduvat, kirjutab Reuters.

 

Lükopeen on antioksüdant, mis väidetavalt vähendab vähi, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski. Just lükopeen annabki punastele tomatitele ning teistele puu- ja köögiviljadele nende küllusliku värvi.

 

Dr. Steven Schwartz ja tema kolleegid kasutasid oma katsetes 12 täiskasvanud vabatahtlikku, kellele anti erinevatest tomatitest valmistatud tomatikastmega spagette. 13 päeva jooksul enne testi ei söönud katsealused aga üldse tomateid ega tomatitest tehtud toite.

 

Katsealustelt võeti vereproove – enne sööki ning iga tunni või kahe tunni tagant (kuni 10 tunni jooksul) pärast sööki – ning vereproove analüüsiti lükopeenisisalduse suhtes.

 

Tulemused näidasid, et lükopeeni omastamine oranžidest tomatitest valmistatud kastmest oli 2,5 korda parem kui punaste tomatite puhul. Lükopeenitase katsealuste veres lõpetas tõusmise ligi 5 tundi pärast oranžidest tomatitest tehtud kastme söömist ning sel hetkel oli selle näitaja umbes 200 korda suurem kui pärast punastest tomatitest tehtud kastme söömist.

 

«Kuigi punased tomatid sisaldavad palju enam lükopeeni kui oranžid tomatid, esineb suurem osa sellest sellisel kujul, mida inimorganism ei omasta kuigi hästi,» selgitas toiduteaduse ja     -tehnoloogia professor Ohio osariigist dr. Schwartz.

 

«Uuringus osalenud inimesed said tegelikult oranžide tomatite kastme söömisel vähem lükopeeni kui punaste tomatite puhul, kuid nende organism suutis omastada palju rohkem lükopeeni kui punastest tomatitest,» märkis ta.

 

Allikas: www.tarbija24.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.