Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti väärispuu järele valitseb maailmas nõudlus (2007-03-07 23:02:14)

 

Eesti ainsaks väärispuuks peetava maarjakase kasvatamine on mitmekordselt kasulik, sest lisaks majandusedule pakub see leevendust tööhõiveprobleemidele ning toob kaasikute rajajaid loodusele lähemale.

 

Eesti Maarjakase Seltsi esimehe ja Eesti Maaülikooli metsakasvatusosakonna vanemteaduri doktor Ivar Sibula hinnangul peaks maarjakase kasvatamisel senisest suurem kõlapind olema, kirjutab Äripäeva eriväljaanne Tööstus.

«Ta kuulub maailma kümne kalleima ja haruldasema väärispuu hulka,» märkis Äripäevale Ivar Sibul. «Väärispuude aadliseisusse kuuluvad kõik silmalise või muu mustriga väärispuidud, mis on maailmaturul eriti nõutud ja hinnatud. Maarjakasest teeb väärispuu asjaolu, et teda leidub maailmas väga vähe.»

 

Praegu on maailma juhtiv maarja- ehk karjala kase kasvataja Soome ja suurim nõudlus selle puidu järele on Saksamaal, kus 90 protsenti maarjakasevineerist kasutatakse autotööstustes, kus sellest tehakse eritellimustena luksusautode sisustuses käigukangi, armatuurlaua ja rooli viimistlust.

Sibula sõnul külastas ühe maailma suurema väärispuitu käitleva firma esindaja hiljaaegu läbisõidul Soome ka Eesti Maarjakase Seltsi ning ütles, et paarikümne aasta pärast huvitavad neid ka meie kultuurides kasvanud puud.

Maailma keskkonnakaitsjad ei poolda väärispuude raiumist loodusest ning aasta-aastalt kahanevad nende varud troopilises Aafrikas ja Kagu-Aasias.

Maarjakasekultuuri rajama asudes peab teadma, et tulevikus puitu müüma asudes on tähtis iga üksiku puu mustri tihedus ja puu oksavaba sirge, mitte raiutavate puude kogus ja puidu maht.


Allikas: www.postimees.ee 07.03.2007, Kaire Uusen.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.