Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Linnalapsed tutvuvad õppeaias maatöödega (2007-03-05 06:49:42)

 

Kooliaed rajatakse aadressile Puhkekodu tee 94, kus botaanikaaia endise puukooli tühjad ehitised ehitatakse ümber linnalaste õppekeskuseks.

 

“Paljudel Tallinna noortel pole tänapäeval võimalust maal vanaema juures käia ja sealsete töödega tutvust teha. Paljud lapsed ei tea, millised on Eestis kasvavad teraviljad, kui palju peab porgandiga tööd tegema, et seda süüa saaksime ning kui ilus lill võib kasvada pisikesest seemnest,” selgitas Tallinna linnaaednik Liis Valk aia vajalikkust.

 

Linnaaedniku sõnul sündis õppeaia idee siis, kui ta käis Taanis lastemänguväljakutega tutvumas. “Lastemänguväljakute tehase lähedal asus lasteaed, mille põhimõte oli, et lapsed peaksid veetma palju aega õues, et nad oleksid füüsiliselt aktiivsemad ja see abil ka õnnelikumad. Lapsed arendasid eri töödega oma oskusi ja aitasid oma kasvatatud köögiviljast ise süüa teha,” rääkis Valk.

 

Valgu kinnitusel sõltub õppeaia lõplik lahendus ka koolide arvamusest. Täpsemate plaanide arutamiseks on plaanis kutsuda kokku ümarlaud, et kuulata koolijuhtide ettepanekuid ja soovitusi kooliaia rajamiseks.

“Igale koolile oma peenra rajamine on võimatu, kuid eesmärk on siiski õpetada mängu kaudu aiatööd. See poleks kohustus, vaid võimalus veeta üks lõbus päev väljas. Samas on võimalus minna edasi ka botaanikaaeda,” selgitas Valk.

 

Tallinna Kuristiku gümnaasiumi õppejuhataja Siiri Aiaste on plaanide läbimõtlemisega päri. “Mõte tundub iseenesest põnev. On tõsi, et lastel pole enam alati võimalik maal vanaema juures käia ja seetõttu leiduks kooliaeda kindlasti huvilisi. Kindlasti peaks aga läbi arutama, kuidas asju organiseerida, sest lapsi ei saaks lubada tundide ajast puududa, kuna see lööks segamini kogu õppekorralduse,” rääkis Aiaste.

 

Projekt valmib tänavu

 

Praegu asub tulevase õppeaia alal palju juba 1990-ndate keskel likvideeritud botaanikaaia puukooli hooneid, millest mõned on eri firmadele välja renditud, osa aga pikka aega tühjana ja räämas seisnud. Linna keskkonnaamet kavatseb rajatised korda teha ning koostada alale planeeringu. “Alal asub neli linna kasvuhoonet, töökoda, ait, laut ja juurviljahoidla. Plaanis on need hooned renoveerida ja uuesti kasutusele võtta. Sellel aastal valmib ala eskiisprojekt,  mille jaoks on linn eraldanud 700 000 krooni,” ütles Valk.

Allikas: www.jah.ee


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.